latinica  ћирилица
25/09/2024 |  13:24 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Уставни суд: Неуставне Станивуковићеве одлуке о безбједности саобраћаја и поскупљењу паркинга

Уставни суд Републике Српске донио је одлуку да је измјена паркинг зона и поскупљења истог, коју је донио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић неуставна.
Уставни суд Српске у Бањалуци - Фото: РТРС
Уставни суд Српске у БањалуциФото: РТРС

Уставни суд уважио је иницијативу Борана Босанчића за оцјењивање уставности и законитости Правилника о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима.

Саопштење преносимо у цјелости:

Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима Града Бањалука нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом комуналним дјелатностима. Наиме, oдредбама Закона о комуналним дјелатностима успостављена је обавеза за скупштину јединице локалне самоуправе да, у прописаним роковима и на начин како то предвиђају важећа законска рјешења, уреди питања која се тичу организованог обављања комуналних дјелатности, између осталих, и комуналне дјелатности управљања јавним површинама за паркирање возила - јавна паркиралишта.

Имајући у виду да, у конкретном случају, Скупштина Града Бањалука није уредила питања која се тичу обављања комуналне дјелатности управљања јавним површинама за паркирање возила – јавна паркиралишта, у роковима и на начин како је то предвиђено важећим законским рјешењима у овој области, Суд је утврдио да оспорене одредбе Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима Града Бањалука нису у сагласности са Законом о комуналним дјелатностима, а самим тим ни са чланом 108. став 2. Устава, према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности за законом.

Уставни суд је данас у предмету број У-71/23 донио одлуку да Правилник о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања на подручју града Бањалука није у сагласности са Уставом Републике Српске, Законом о локалној самоуправи и Законом о комуналним дјелатностима.

Срж разлога за овакву одлуку лежи у чињеници да у поступку доношења овог правилника градоначелник Града Бањалука није прибавио сагласност Скупштине Града Бањалука на цијену комуналне услуге паркирања возила на јавним паркиралиштима на подручју града Бањалука, а што је, по оцјени Суда, сходно релевантним одредбама Закона о локалној самоуправи и Закона о комуналним дјелатностима био обавезан.

Подсјећамо, паркинг у највећем граду Српске скупљи је од почетка октобра прошле године. Одлука о поскупљењу коју је донио градоначелник изазвало је оштре полемике у јавности. Паркинг је прво поскупио, па је због оштрог негодовања једно вријеме био бесплатан, потом су враћене старе цијене паркинга и на крају су на снагу ипак ступиле скупље цијене које су сада оцијењене неуставним.

Оспореном одлуком цијена паркирања на паркиралиштима у нултој тарифној зони двије марке за сваки започети час паркирања. У првој тарифној зони је двије КМ за сваки започети час паркирања, а цјелодневна карта за паркирање износи седам марака. Цијена паркирања у другој тарифној зони је једна марка за сат, а цјелодневна карта за паркирање у тој зони пет марака, док је сат паркинга у првој зони двије марке, а цјелодневна карта седам КМ. Двије марке се плаћа сат паркинга и у нултој зони, али се возило смије задржати максимално два сата.