latinica  ћирилица
25/09/2024 |  12:42 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Београд: На фестивалу Док’н’Ритам и филм Бранка Лазића "Живот је маскенбал"

Девето издање Међународног фестивала музичког документарног филма Док’н’Ритам биће одржано од 30. септембра до 3. октобра у Југословенској кинотеци и на Дорћол Плацу, у Београду.
Живот је маскенбал - Фото: Уступљена фотографија
Живот је маскенбалФото: Уступљена фотографија

Ово издање, под слоганом "Ритам у жени. Жена у ритму", посвећено је женским фигурама на музичкој сцени. На фестивалу ће бити приказано више од двадесет документараца из тринаест земаља.

Петнаест наслова публика ће гледати премијерно у Србији. Посјетиоце, такође, очекују промоције музичких књига, разговори, трибине. Као и претходних година, биће и концерата, од којих је један увијек специјално осмишљен само за ову прилику.

Фестивал ће бити отворен у понедјељак, 30. септембра у Југословенској кинотеци, од 20 часова и то српском премијером филма "Праслован", о Зорану Предину, његовом животу и популарности коју је достигао у Југославији са групом Лачни Франц, као и о његовим хитовима који су постали класици.

Премијерно ће бити приказан и филм о путевима блуза, директно са извора (Аутопут блуза), као и филм о Биљани Крстић, најпознатијој и најуспјешнијој пјевачици етно звука на овим просторима. ХРТ-ов серијал Заувијек аутор, ове године представља Сашу Антића (ТБФ, Алејандро Буендија), и он ће, као и филм "Грандпа Гуру" о Срђану Гину Јевђевићу, оснивачу свјетски познатог бенда Култур Шок, бити премијерно приказан на овогодишњем Док’н’Ритам фестивалу. Посебно емотиван и упечатљив биће и филм "С10 - Нека ствари иду даље добро". Ово је прича о Стиен (С10 умјетничко име), младој холандској представници на Еуросонгу, која, непосредно по изласку из болнице, у којој се борила са тешким менталним проблемима, одлази на такмичење.

У руском филму "Зашто остати?" редитељке Ксеније Мернијак, са пуно духа, тематизује се дилема музичара везана за просторе на којима стварају.

Филмски дио програма биће затворен додјелом награда и пројекцијом "Синди Лопер: Нек канаринац запјева", о метеорском успону ове пјевачице, њеном изузетном утицају на многе генерације кроз музику, као и о непоколебљивом феминизму и неуморној борби за права.

Work’in’Progress, програм посвећен филмским професионалцима, отворен је и за публику. Овај сегмент фестивала представиће филмове у настајању о Рамбо Амадеусу, Жељку Лучићу, Јанку Ниловићу, фанк сцени бивше државе (Funk YU).

Биће одржана и трибина посвећена утицају ТВ формата на афирмацију музичког документарца, у којој ће учествовати Бранко Лазић, уредник документарног програма РТРС, аутор филма "Живот је маскенбал" (прича о Душку Трифуновићу) који ће се такође гледати на фестивалу, као и Дражен Бауковић, аутор серијала Музичка индустрија (РТЦГ) који је, такође, драгуљ овогодишње фестивалске ризнице, намијењен подједнако професионалцима и публици.

О побједничким филмовима одлучиваће публика и жири у саставу: Александра Ковач, композиторка, Иван Велисављевић, драматург и Павле Терзић, редитељ, аутор филма "Бајка бесповратног времена", који је на прошлогодишњем фестивалу освојио награду публике.

Сандра Ранчић, оснивач и умјетничка директорка овог фестивала, поводом његовог овогодишњег издања је изјавила:

- Девети Док’н’Ритам ће бити заиста специфичан, с обзиром на то да ће се фестивал ове године одвијати на новим локацијама, и у новом термину, који је као и увијек, одабран прије свега према симболици датума. Задњи дан деветог мјесеца, дан је који је обиљежен словом Вера, Нада, Љубав и мати им Софија. Фестивал се, дакле, рађа са пуно вјере и повјерења на новим мјестима, са пуно љубави представља нова дјела из области музичке документаристике, музичке документарце са различитих страна свијета. Већину филмова режирале су жене или су главне протагонисткиње. Сви програми фестивала повезани су са женским стваралаштвом на музичкој сцени. Слоган фестивала нисмо смишљали - кад смо поредали све садржаје који чине 9. Док’н’Ритам он се сам наметнуо, одлучан и заводљив - "Ритам у жени. Жена у ритму".