latinica  ћирилица
25/09/2024 |  12:09 | Аутор: РТРС

Зељковић: Бањалука не смије бити аматерски пројекат

Бањалука је наш дом и према њој се морамо понашати домаћински, а као породичан човјек, супруг и отац три дјевојчице сматрам да највећу одговорност имамо према нашој дјеци, рекао је Богољуб Зељковић, кандидат СНСД-а за одборника у Скупштини града, те навео да Бањалука не смије бити аматерски пројекат.
Богољуб Зељковић - Фото: Уступљена фотографија
Богољуб ЗељковићФото: Уступљена фотографија

Као највећи проблем истакао је недовољан број мјеста у вртићима, те ће предложити да у будућности сваки инвеститор који гради велике зграде буде у законској обавези да по завршетку радова, граду уступи власништво над дијелом објекта који ће бити намијењен за простор вртића.

- Заузврат град ће бити дужан да у складу са законом пружи олакшице инвеститорима приликом градње. Ова мјера представља дугорочно рјешење овог проблема, јер свако дијете у Бањалуци мора имати мјесто у вртићу, а познато је да их данас недостаје око 2.500 - рекао је Зељковић за Глас Српске.

Навео је и да је у претходне четири године рада у Фудбалском клубу "Борац" схватио да Бањалука заслужује веће улагање у спорт, као и да постоји потреба за изградњом дворана и стадиона са већим капацитетима за публику, те додао да ће се спортски развој огледати у оснивању школске спортске лиге, која би за циљ имала једном годишње организацију такмичења основних и средњих школа из свих спортова.

- Такође, важно је и оснивање фонда за развој спорта чија би функција била субвенционисање чланарина у спортским клубовима за основце и средњошколце, али и потпомагање талентованих појединаца и пружање подршке надареној дјеци ради даље мотивисаности - поручио је Зељковић.

Циљ је, како је истакао, створити град по мјери човјека, гдје сваки становник има прилику за достојанствен живот и развој.

- Предложићу и увођење плата за родитеље његоватеље, чиме ће се осигурати да сви они родитељи који брину о дјеци са посебним потребама добију загарантовану мјесечну плату. Такође, многи пензионери са најнижим примањима суочавају се са превисоким трошковима, а град би требало да субвенционише рачуне за струју и воду за оне којима је то најпотребније - навео је Зељковић.

Нагласио је и да Бањалука не смије бити аматерски пројекат те да заслужује стручно руковођење достојно европским градовима.

- Највећи изазов представљају неадекватна инфраструктура, бесправна градња и нередовно одржавање зелених површина. Не можете бесправно градити и очекивати подршку. Не можете бити присталица паркова и видиковаца, ако вам је град запуштен и прљав. Овај град заслужује да буде здрав и сигуран за сву дјецу. Такође, ово морају бити посљедњи избори на којима се спомиње вода и асфалт. Срамота је да у 21. вијеку поједини дијелови града немају основне услове за живот - сматра Зељковић.

Оцијенио је да је Бањалука у претходне четири године била изложена само тензијама и неслагањима које су град уназадиле, те додао да управљање највећим градом Републике Српске заслужује већи степен струке и искуства.

- Морамо да радимо. Будући одборници не смију бити пијуни у рукама разних интереса, одговорност према грађанима мора да буде изнад свих интереса. Бањалуци су потребни раст и разумијевање. Подржаћу сваку добру идеју, без обзира од кога долази, јер је приоритет смо један - Бањалука - поручио је Зељковић.

Закључио је да је Никола Шобот најбољи избор за градоначелника, јер доноси стабилност, професионалност и фокус на стварне потребе града, које су у претходном периоду често биле запостављене, а што у будућности не смије да се дешава.