latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:48 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Развој Универзитета у Источном Сарајеву кључан за напредак овог дијела Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем да се ништа не може постићи без одрживе визије и наде, те да управо то овај град сврстава у урбане и предивне градове са доста доброг садржаја.
Предсједник Српске обишао мјесто радова на реконструкцији Ректората - Фото: РТРС
Предсједник Српске обишао мјесто радова на реконструкцији РекторатаФото: РТРС

Предсједник Српске је рекао да је одржива нада коју су Срби након рата имали, те да је довољно погледати и видјети све што је изграђено.

Додик је указао да је развој Универзитета у Источном Сарајеву кључно питање развоја овог дијела Српске, те да никада није било упитно јачање те високообразовне институције.

Фото:predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Од када водим Републику Српску, градимо факултете у цијелој Републици. Фоча не би била то што је данас да нема два факултета - навео је Додик.

Предсједник Српске након састанка обишао је мјесто радова на реконструкцији и изградњи Ректората и зграде Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и парк Сунца који је у изградњи.

Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је у зграду Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, чија је реконструкција и изградња у току, уложено 11,3 милиона КМ.

- Објекат је коштао 11,3 милиона КМ, а Универзитет / у Источном Сарајеву/ је радио те послове. Одавно нисам доживио да градоначелник и ректор обилазе и радују се сваком завршеном дијелу радова на згради Ректората и Музичке академије - рекао је Будимир новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да су менаџмент града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево много олакшали посао за Министарство и Владу Републике Српске.

 Према његовим ријечима, Влада Републике Српске и ресорно министарство у Универзитет у Источном Сарајеву у овом тренутку улажу још око шест милиона КМ за Факултет физичке културе и спорта.Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је нова зграда Ректората најљепша у овом граду по којој ће бити препознатљив и најавио пресељење у нови објекат у новембру.

Кулић је рекао да неизмјеру захвалност дугује предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Влади Српске и ресорном министру на подршци у њеној изградњи.

Изразио је задовољство што су се данас у овом граду окупили људи који су највећи допринос дали да Универзитет у Источном Сарајеву послије 32 године добије нову зграду Ректората.

- Када сам преузео дужност ректора 2019. године 1. октобра, већ 9. октобра у посјети Ректорату тада је био начелник општине Источно Ново Сарајево, а сада градоначелник Љубиша Ћосић и тада смо изнијели идеју о изградњи нове зграде, Музичке академије и концертне дворане. Врло брзо послије тога смо организовали састанак са предсједником Додиком. Тада сам га замолио двије ствари, а то је да посјети Универзитет и да кренемо у изградњу зграде Ректората и Музичке академије. Ево, Богу хвала овај пројекат приводимо крају - додао је Кулић.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа рекла је да је реализација ових пројеката таквог обима и значаја да то не може да уради један човјек, него је било потребно да у томе учествује комплетан тим уз подршку републичких институција.

- Поносна сам што стојим пред завршеном зградом Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и концертне дворане. Одушевљена сам синергијом која је посљедње четири године владала између свих инстанци које су учествовале у реализацији овог заиста велелепног пројекта - навела је Жужа.