latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:47 | Аутор: СРНА

Линта: Циљ скрнављења гробља - уклањање свих трагова постојања Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да су недавним скрнављењем споменика Србима страдалим од турског терора 1835. године код Санског Моста и православног гробља на Пламеницама код Кључа, екстремни Бошњаци послали поруку Србима да нису добродошли у та мјеста, додајући да је циљ вандала да се српски повратници уплаше и присиле на исељавање.
Оскрнављено православно гробље на Пламеницама код Кључа (архивска фотографија) - Фото: СРНА
Оскрнављено православно гробље на Пламеницама код Кључа (архивска фотографија)Фото: СРНА

Линта је навео да су Срби на том подручју узнемирени и осјећају се несигурно јер их не штите надлежне институције, наглашавајући да би међународни представници и Сарајево требало да осуде планско скрнављење и рушење српских споменика и гробаља и да се заузму за хапшење и кажњавање оних који угрожавају опстанак преосталих Срба.

- Потпуно је јасно да екстремне снаге у бошњачком народу желе да уклоне сваки траг и свако присуство Срба на овим просторима - навео је Линта.

Он сматра да би Србија требала активно да помогне да се обнови српско културно и вјерско насљеђе у БиХ, односно да се обнове срушени и оштећени споменици и спомен-обиљежја који су подигнути за страдале српске цивиле, погинуле и убијене борце, значајне личности и догађаје из српске историје, као и да се обнове православне капеле, цркве и манастири и православна гробља.

Према његовим ријечима, Србија ће на тај начин конкретно допринијети очувању идентитета и вишевјековног присуства Срба на тим просторима.

Линта посјећа да је недавно оскрнављен споменик посвећен четворици Срба мученика које су Турци набили на колац 1835. године у селу Липник код Санског Моста, као и православно гробље на Пламеницама код Кључа.