latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:42 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Годишњица историјског референдума; Додик: Поносан сам на народ Српске који је гласао

Данас обиљежавамо 8. годишњицу од одржавања историјског референдума, када је народ Републике Српске недвосмислено рекао да жели 9. јануар да прослави као Дан Републике Српске, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Референдум - Фото: Screenshot
РеферендумФото: Screenshot

- Одлуку о референдуму нисмо донијели из хира, већ из потребе да на плебисцитаран начин добијемо мишљење грађана Српске о томе како се кретати даље након одлуке Уставног суда БиХ да 9. јануар прогласи неуставним. Поносан сам на народ Републике Српске који је тог 25. септембра 2016. године изашао и гласао, те јасно рекао да не постоји нико у БиХ ко може да нам намеће одлуке и одузме Дан Републике - навео је Додик у објави на друштвеној мрежи Икс.

Додик је додао да ће Српска, не дозвољавајући разним бјелосвјетским мешетарима, издржати све притиске и одупријети се истином и јединством.

- Настављамо борбу за Српску као трајну категорију, у којој постојимо и опстајемо као народ и која је симбол наше слободе и наш завјет - наводи Додик.

У Републици Српској 25. септембра 2016. године одржан је референдум на коме је огроман број гласача подржао 9. јануар као Дан Републике Српске.

На референдуму чије питање је било: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?", позитивно се изјаснило 99,81 одсто грађана који су изашли на гласање.

Одлуку о расписивању референдума о Дану Српске усвојила је Народна скупштина Српске на посебној сједници 15. јула, као реакцију на спорну одлуку Уставног суда БиХ који је, на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, прегласавањем прогласио неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике.