latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:28 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

ПУ Бањалука: У августу евидентирано 10,4 одсто мање кривичних дјела

На подручју које покрива Полицијска управа Бањалука у августу је евидентирано 129 кривичних дјела, која су углавном мање друштвене опасности, од чега је расвијетљено 117 или 90,7 одсто, рекао је начелник ове управе Ђурица Вукелић.
ПУ Бањалука - Фото: РТРС
ПУ БањалукаФото: РТРС

Вукелић је на конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да је у августу евидентирано 10,4 одсто мање кривичних дјела него у упоредном мјесецу прошле године.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Бањалука Славиша Којић рекао је да је смањен број и кривичних дјела по познатом и непознатом извршиоцу.

- Повећање регистровано само код кривичних дјела из области привредног криминалитета, гдје је евидентирано 10 кривичних дјела, а надлежним тужилаштвима је достављено пет извјештаја против девет физичких лица и материјална штета причињена овим кривичним дјелим износи 1.576.221 КМ - навео је Којић.

Он је нагласио да је у области општег криминалитета евидентирано 110 кривичних дјела, којих је мање за 15,4 одсто него у упоредном периоду.

Према његовим ријечима, смањен је број имовинских кривичних дјела и то кривичног дјела тешка крађа, којих је мање за 33,3 одсто и евиденитрано их је шест, што је свакако резултат превентивног рада полицијских службеника.

- Током августа није евидентирано ниједно кривично дјело разбојништво, нити је било пријава крађе моторних возила. Расвијетљено је једно кривично дјело крађе моторног возила из јула ове године. Такође, пронађена су и два возила по потрази Интерпола - рекао је Којић.

Када је ријеч о области злоупотребе опојних дрога, Којић је навео да је евидентирано 76 случајева, односно шест кривичних дјела и 70 прекршаја, а укупно је одузето око 1,8 килограма марихуане, 50 грама кокаина, 54 таблете екстази и одређена количина амфетамин.

Инспектор Сектора полиције Мирослав Ђукић рекао је да је евидентирано 99 случајева нарушавања јавног реда и мира, као и да реализовано девет акција из области јавног реда и мира.

Ђукић је навео да је број саобраћајних незгода мањи за 4,7 одсто у односу на упредни период, те да су евидентирана 463 саобраћајна удеса, у којима је погинуло једно лице.

- У оквиру 18 акција из области безбједности саобраћаја, из саобраћаја су искључена 72 возила, 356 возача, од којих је 301 возач због управљања возилом под дејством алкохола, три возача због управљања под дејством опојних дрога, 24 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 28 - рекао је Ђукић.

Иако је број саобраћајних незгода мањи него у упоредном периоду прошле године, Ђукић је позвао учеснике у саобраћају, у складу са кампањом Министарства унутрашњих послова "Ниједан више", да поштују законом прописана правила, те да у саобраћају учествују на одговоран начин, како би заштитили свој живот и живите других.