latinica  ћирилица
25/09/2024 |  11:16 | Аутор: sputniknews.com

Фолксваген почиње преговоре са синдикатима, могућа затварања фабрика у Њемачкој

Менаџмент компаније Фолксваген данас започиње преговоре са представницима синдиката о платама у сјенци најава отпуштања радника и затварања фабрика у Њемачкој.
Фолксваген (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF, илустрација) -
Фолксваген (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF, илустрација)

Утицајни синдикат ИГ Метал је обећао да ће се борити против било каквог смањења броја запослених и преговорати о новим уговорима за 130.000 Фолксвагенових радника у Њемачкој, преноси Ројтерс.

Преговори се одржавају у замку Херенхаузен у Хановеру.

Произвођач аутомобила Фолксваген наводи да је у неповољном положају у односу на конкуренцију из других земаља Европе и Кине због високих трошкова енергије и рада у Њемачкој и тврди да је смањење издатака неизбјежно.

- Морамо да радимо на реструктурализацији наше компаније. Ситуација је озбиљна - изјавио је шеф брендова Фолксвагена Арне Мајсвинкел.

Њемачки медији су прошле недеље пренијели да Фолксваген жели да укине до 30.000 радних мјеста у Њемачкој и значајно смањи инвестиције.

Како се наводи, присталице радикалних мјера у менаџменту Фолксвагена очекују да ће број радника пасти са садашњих 130.000 за скоро четвртину.

- Економско окружење се поново погоршало, нови добављачи долазе у Европу. Поред тога, Њемачка посебно заостаје у погледу конкурентности. Ми као компанија сада морамо да дхелујемо досљедно у овом окружењу - саопштио је недавно извршни директор Фолксвагена Оливер Блуме.