latinica  ћирилица
25/09/2024 |  10:03 | Аутор: РТРС

Представа "Црвенкапица" на фестивалу у Суботици

Представа "Црвенкапица" Дјечијег позоришта Републике Српске у режији Људмиле Федорове учествоваће у такмичарском програму 31. Међународног фестивала позоришта за дјецу Суботица.
Представа "Црвенкапица" (Фото:  Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа "Црвенкапица" (Фото: Дјечије позориште Републике Српске)

На фестивалу, који је почео 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, по избору селектора фестивала Зорана Ђерића нашло се 14 представа театара који долазе из Чешке, Естоније, Француске, Литваније, Мађарске, Њемачке, Шпаније, Турске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске и Србије.

- У такмичарском програму учествују двије представе из Србије "Бајка о рибару и рибици" у извођењу Позориште лутака Ниш, те Дјечије позориште Суботица са представом "Играј се са мном!". Из земаља у окружењу игра пет остварења "Бајка сва од шећера" Казалишта Вировитица из Хрватске, "Фердо, дивовска птица" Лутковног гледалишча Марибор из Словеније, "Зелена гора" цетињског НВО Театра Младих из Црне Горе, "Авантура у одијевању" Плесне трупе Гоби из Мађарске. Позитивно позориште из Чешке представиће се остварењем "Праљуди", из Естоније долази Позориште Триктрек са представом "Кути" из Француске позориште Снијег на трепавицама са представом "Не чекај ме", из литванског позоришта Без ципела стиже представа "Покушао сам". Њемачко Луткарско позориште Цвикау извешће представу "Виртуелно луткарство: Копачи злата", Позориште Гуштеров осмијех из Шпаније извешће представу "Мајмуница Симона", док ће турско Позориште сенки Ченгиз Озек одиграти представу 'Чаробно дрво -саопштили су организатори.

Жири главног такмичарског програма 31. Међународног фестивала позоришта за дјецу Суботица чине глумица и редитељка Морана Доленц, овогодишњи добитник награде Мали принц Лука Кецман, и лауреаткиња награде Отон Томанић - Ева Томашевска.

Представа "Црвенкапица" Дјечијег позоришта Републике Српске на програму је 26. септембра.