latinica  ћирилица
25/09/2024 |  10:01 | Аутор: СРНА

Прво јавно обраћање Асанжа након изласка из затвора 1. октобра

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж обратиће се Парламентарној скупштини Савјета Европе 1. октобра у Стразбуру, што ће бити његово прво јавно обраћање након што је ослобођен из лондонског затвора "Белмарш", саопштено је из "Викиликса".
Џулијан Асанж (Фото:  EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT, илустрација) -
Џулијан Асанж (Фото: EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT, илустрација)

У саопштењу се наводи да ће Асанж /53/ представити доказе у вези са својим случајем пред Одбором за правна питања Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Обраћање је заказано након извјештаја Скупштине у вези са случајем Асанжа, у којем је закључено да је он био политички затвореник и у којем се Лондон позива да спроведе истрагу о томе да ли је Асанж био изложен нехуманом третману.

- То ће бити ванредна пауза од његовог опоравка, пошто је Савјет Европе позвао Џулијана да свједочи о извјештају Одбора о том случају и његовим ширим импликацијама - рекла је Асанжова супруга Стела Асанж.

Она је раније изјавила да ће Асанжу бити потребно неко вријеме да се опорави од боравка у затвору и да проведе вријеме са њиховом дјецом, коју никада није видио изван затвора.

Асанж се вратио у Аустралију у јуну, након нагодбе за његово ослобађање, у оквиру које је он признао кршење Закона о шпијунажи у САД и тиме се завршила "британска правна одисеја" која је трајала 14 година.