latinica  ћирилица
25/09/2024 |  08:13 ⇒ 08:20 | Аутор: СРНА

Фестивал "Златна вила": Вечерас "Урнебесна трагедија"

Представом "Урнебесна трагедија" Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта Београд по тексту Душана Ковачевића, а у режији Јагоша Марковића, вечерас се у Приједору наставља 17. Међународни фестивал позоришта "Златна вила".
Представа "Урнебесна трагедија" - Фото: Уступљена фотографија
Представа "Урнебесна трагедија"Фото: Уступљена фотографија

У пратећем програму у 17.00 часова биће представљање глумице Неле Михаиловић, а трећа такмичарска представа игра се у 20.00 часова.

Синоћ је пред приједорском публиком Корифеј театар из Колашина играо представу "Крст са петокраком", по тексту Велизара Радоњића, а у режији Зорана Ракочевића, која говори о окупљању једне породице у црногорском селу ради договора о сахрани деде које се претвара у политичку кампању јер се ближе избори.

Ракочевић је синоћ на округлом столу након представе рекао да је Корифеј театар позориште локалне заједнице, а представа "Крст с петокраком" најзавичајнији текст који су радили за 20 година свога постојања.

"Домаћи текст је најзапостављенији и, генерално, драматуршка стурка је веома пасивна у Црној Гори, те смо себи наметнули мисију да радимо црногорски текст. Друштвено-политичка ангажована фарса било је потребно да се деси у нашој средини јер промјена власти која се у Црној Гори десила 2021. и даље је тема и друштво је пуно идеолошких дихотомија", рекао је Ракочевић.

Глумица Анђелија Рондовић, која игра у овој представи Јаворку и потписује сценски покрет, каже да све више има глумаца који све мање играју а све више раде сценски покрет и да се такав тренд показује и у региону.

- Радим сценски покрет на Факултету сценских умјетности и то јесте поље мог интересовања и поље гдје могу да напредујем. Заиста ми је жао што прођемо доста тога на академијама, а онда то послије не корситмо. Глумимо главом, а можемо цијелим тијелом - поручила је Рондовићева.

Глумац Ђорђе Татић рекао је да се представа бави људском природом, да приказује политичаре који уче како да манипулишу, а да не буду изманипулисани и да осликава људе спремне да тргују костима и пепелом умрлог члана породице.

Глумац Павле Богојевић указао је на незаинтересованост младих за рјешавање аномалија у друштву и неупућеност у политичка дешавања и функционисања изборних система.

Милица Шћепановић игра лик Радмиле за коју каже да је трагична јунакиња и да умногоме осликава просјечну жену у Црној Гори.

Селектор фестивала Зоран Барош рекао је да су га три ствари опредијелиле приликом избора ове представе, а то су актуелност теме, сценски покрет и уједначеност игре.

- Такође, приједорска публика нема често прилику гледати црногорске театре и слушати тај говор - додао је Барош.

У пратећем програму синоћ је представљен лик и дјело Миодрага Петровића Чкаље кроз изложбу Југословенске кинотеке и књигу његовог сина, Чедомира Петровића, "Било некад једно време кад су људи били бољи".