latinica  ћирилица
25/09/2024 |  08:13 ⇒ 10:10 | Аутор: РТРС

Поповић: Трагикомичан покушај тужиоца и судија Суда БиХ у поступку против Додика и Лукића (ВИДЕО)

Трагикомичан је покушај тужиоца и судија Суда БиХ провођења процеса, који су наметнули странци, а против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, рекао је за наш Јутарњи програм доктор правних наука Витомир Поповић.
Процес против Додика и Лукића - Фото: РТРС
Процес против Додика и ЛукићаФото: РТРС

- Тзв. високи представник, нема легитимитет и нема право да намеће било шта. Он је тај који је наметнут и који сада покушава да се уживи у ту своју функцију, која је веома добро плаћена. У том смислу, он не бира средства, јер иза такве прљаве политике стоји Њемачка и Запад - наводи Поповић.

Када је ријеч о поступку против Додика и Лукића, Поповић наводи да овдје нема случаја, те да није ни постојало разлога да се исти покрене.

- Такође, можемо очекивати да ће овај поступак још трајати. Судски поступак као такав, предвиђа провођење одређених процедура, али у овом случају нема кривичног дјела, јер је тзв. високи представник тај који је донио наметнути закон - наводи Поповић.

Поповић напомиње да овдје власт не могу вршити странци, те да ова земља није под протекторатом.

- Народна скупштина Републике Српске је највиши законодавни орган и мора се поштовати - наводи Поповић.

Додаје и да постоји основни документ, а то је Дејтонски мировни споразум, као и Устав БиХ, као највећи правни акт.

Подсјећамо, већ годину дана траје судски процес процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, а суђење се наставља и данас.