latinica  ћирилица
25/09/2024 |  08:05 ⇒ 08:05 | Аутор: СРНА

Лавров: Побиједићемо у сукобу који је Запад изазвао преко Украјине

Русија ће побиједити у сукобу који је Запад изазвао преко Украјине, пошто западне земље не разумију други језик, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, илустрација)

- Побједа је потребна. Они не разумију ниједан други језик. Побједа ће бити наша, у то не сумњамо. Постали смо истински уједињени у свјетлу рата који је започео Запад преко Украјине - истакао је Лавров у интервјуу за ТАСС.

Он је рекао да САД погоршавају сукобе широм свијета покушавајући да глуме "неког ко све поправља". Према његовим ријечима, ситуација у Украјини и Појасу Газе потврђује да САД, као неко ко "рјешава проблеме", само погоршавају сукобе.

Лавров је напоменуо да УН ћуте о нападу на Курску област западним оружјем и не желе да помињу упад украјинске војске у ту област, гдје кијевски режим напада цивиле.

- Сада, уз терористичке групе које нападају Курску област модерним западним оружјем - свакодневно се гађају стамбене зграде, куће, друштвени објекти и цивили који покушавају да се превезу до безбједних локација. Од представника УН надлежних за људска права нисам чуо ништа, као ни од генералног секретара /УН Антонија Гутереса/ - нагласио је Лавров.

Говорећи о утицају Запада на земље Источне Европе, Лавров је поручио да њихови лидери морају да схвате да им њихови "господари" у ЕУ и НАТО-у не вјерују и да неће бити ни близу значајних међународних позиција.

Лавров је изјавио да је глорификовање кијевских власти у УН кључно за Запад, те да западне земље представљају предсједника Украјине Владимира Зеленског као носиоца демократских, глобалних вриједности и покушавају да кијевски режим "оперу" од злочина које чини.

Када се ради о ставу и изјавама из Секретаријата УН, који предводи Гутерес, Лавров сматра да би он требао бити неутралан по свим питањима и да се води релевантном одредбом Повеље УН.