latinica  ћирилица
25/09/2024 |  07:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Вучићев говор погодио суштину колапса међународног правног система

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је говор предсједника Србије Александра Вучића у Генералној скупштини Уједињених нација погодио суштину колапса међународног правног система, који је започео нелегалном агресијом на тадашњу Савезну Републику Југославију, без сагласности Савјета безбједности УН-а.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

- Говор предсједника Републике Србије Александра Вучића у Генералној скупштини Уједињених нација погодио је суштину колапса међународног правног система, који је започео нелегалном агресијом на тадашњу Савезну Републику Југославију, без сагласности Савјета безбједности УН-а - поручио је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Србије.

Он је истакао да је та агресија створила преседане, што је на крају довело до ''једностраног проглашења независности Косова, и његовог признања од стране земаља агресора, као и до избијања ратних сукоба у многим крајевима свијета''.

Према Дачићевим ријечима, Вучићев говор у УН је најбоља дијагноза стања у међународној заједници која се чула у УН у новије доба.

- Цијели свијет је могао да јасно чује позицију Србије и колико је Србија цijењена у слободарском свijету. Упућујем пуну подршку ставовима изнijетим од стране предсjедника Вучића, који су у најбољем националном и државном интересу - истакао је Дачић.

Предсjедник Србије Александар Вучић поручио је, током говора у генералној дебати 79. засjедања Генералне скупштине УН, да Србија упркос садашњим свjетским потешкоћама, издржава у одбрани принципа повеље Уједињених нација и међународног права, кроз своје активности и принципијелну политику.