latinica  ћирилица
24/09/2024 |  21:54 ⇒ 25/09/2024 | 07:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Вучић говором пред Генералном скупштином УН показао како се воли отаџбина

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштио је да је предсједник Србије Александар Вучић говором пред Генералном скупштином УН "покољењима која долазе оставио драгоцјену лекцију о томе како се воли отаџбина и бране српски државни и национални интереси на Косову и Метохији, али и како се један мали и слободољубив народ бори за мир у свијету".
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

- Србија не спада у ред највећих држава на свијету, нити је српски народ међу најбројнијим народима, али, захваљујући порукама предсједника Вучића, сврстали смо се у ред најодговорнијих нација које не затварају очи ни пред изазовима данашњице ни пред прошлошћу - истакао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Петковић је оцијенио да је важно да остане забиљежено да је Вучић у УН "јасно и отворено" говорио о политици двоструких аршина, као и о "бахатости и лицемјерју дијела међународне заједнице".

- Данас се исти они који су противправно прије двије и по деценије напали Србију и од тада спонзорисали сепаратисте на Косову и Метохији позивају на међународно право, Повељу УН и принцип неповредивости граница суверених држава - истакао је Петковић.

У саопштењу се наводи да је Вучић "цијелом свијету јасно објаснио" због чега међународно право мора да се поштује безрезервно и без изузетака".

- Јер ако се чине изузеци, као што је то учињено поводом јужне српске покрајине, принципи престају да важе и наступа хаос, а томе смо нажалост сви свједоци - оцјиенио је Петковић.

У саопштењу Канцеларије наводи се да је Вучић истакао да људска и грађанска права, као темељ модерне западне цивилизације, не могу важити за неке Европљане, а за друге не, упркос томе што, како се наводи, нису можда сви то жељели да чују.

- Српски народ на Косову и Метохији не може да једини буде изузет из система вриједности којим се демократска Европа толико поноси - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије одбацују оптужбе које су се чуле протеклих дана да је Вучић "препустио КиМ каприцима великих сила".

- Он је данас још једном доказао да не зазире ни од великих ни од силних, и да му је једина брига и идеја водиља интерес Србије и њених грађана. И као много пута до сада клеветници ће забити главу у пијесак, али народ и историја памте великане и предсједник Вучић ће сасвим сигурно бити упамћен као један од највећих државника у српској нововјековној историји - саопштено је из Канцеларије за КиМ.