latinica  ћирилица
24/09/2024 |  20:55 ⇒ 25/09/2024 | 07:12 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Важно послати поруку о унапређењу политичких и економских односа (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић вечерас је са савезним министром за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролином Едштадлер у Салцбургу учествовала на панел-дискусији о теми БиХ на путу ка ЕУ, те истакла да је посебно важно што су ту били и представници удружења из дијаспоре.
Цвијановић на панел дискусији - Фото: РТРС
Цвијановић на панел дискусијиФото: РТРС

- Заједно смо закључили да су они важан ресурс и Аустрије и Републике Српске. Мислим да је то једна веза коју треба његовати. Ово је било успјешно. Имамо наше људе који су заинтересовани да чују оно о чему смо ми жељели да причамо - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила захвалност бројним инвеститорима из Аустрије који су као мјесто пословања нашли Републику Српску.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је нагласила да је тешко разумјети шта се заиста дешава на западном Балкану и зато су очекивања усмјерена на то да разумијевање буде веће.

Нагласила је да Едштадлерова разумије ситуацију на западном Балкану и пријатељ је свих народа у БиХ, те оцијенила да је важно да се пошаље порука да треба да се и даље изграђују и унапређују добри политички и економски односи.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановићева је додала да је Едштадлерова неко ко је лобирао и промовисао потребу да БиХ добије кандидатски статус и почетак преговора.

- Ја сам наравно захвална, али такође и наш домаћин овдје је Институт неко са ким сарађујем више година и имамо добро развијено партнерство. Мислим да је нама Аустрија јако важна као мјесто за изградњу бољег разумијевања - рекла је Цвијановићева након панел дискусије.

Према њеним ријечима, земље Западног Балкана имају одређене рањивости, као и ЕУ која понекад не разумије суштину и посматра технички цјелокупан процес.

- ЕУ поставља одређене критерије који нама не би требало да буду проблем ако су то општи критеријуми. Али, сваки пут када се ту наметну одређени специфични критеријуми они постају проблем и оптерећење за одређене земље - навела је Цвијановићева.

Она сматра да је од пресудног значаја да ЕУ посматра онај простор како он то и заслужује, односно да заузме реалистичнији приступ.

- Да разумије шта су наше бриге и страхови, али исто тако да нам помогне да разумијемо да једног дана када се нађемо у ЕУ те бриге и страхови треба да буду мањи - навела је Цвијановићева за Срну.

Она је додала да се о свему овоме причало у Аустрији, јер се сматра да је то земља која би могла да буде мост који треба да побољша разумијевање између БиХ са ЕУ и другим земљама.

Савезним министар за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролин Едштадлер рекла је да су "земљама Западног Балкана много обећали".

- Свјесни смо и да постоје одређени проблеми које треба ријешити, исто тако у БиХ. Али ми пружамо подршку БиХи, као и осталим земљама, како би могли да наставе пут ка Европској унији. Као што сам рекла, најбољи начин је директна размена мишљења, а то смо данас успјели. Мој приступ, али и приступ предсједнице Жељке Цвијановић је отворена и директна комуникација, јер од свега другог немамо никакве користи - истакла је она.

Панел дискусији присуствовао је и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун, те шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.