latinica  ћирилица
24/09/2024 |  20:51 | Аутор: РТРС

Република Српска вратила све надлежности на нивоу БиХ: Однос 50:50 у скупштини

Бициклисти постигли немогуће, а 12. јун ће ући у историју спорта Републике Српске тог дана су представници српског народа у бициклистичком савезу БиХ које су предводили Владимир Куваља, Жељко Лукић и Горан Гуска донијели одлуку о преузимању рада БС БиХ и на тај начин зауставили покушај да се Република Српска претвори у административну љуштуру на нивоу БиХ.
Представници Српске - Фото: РТРС
Представници СрпскеФото: РТРС

Свјесни да политичко Сарајево има само један циљ а то је нестанак Републике Српске, Куваља је повукао потезе који су имали уставно и законско упориште на нивоу БиХ, у намјери да заштити интересе Републике Српске. Саставио је тим правних стручњака и добио подршку клубова из Републике Српске.

- Био сам свјестан да ће то бити дуг и тежак процес али сам се водио са тим да нисам гледао каква ме сила напада већ какву светињу бранимо а то је Република Српска и српски народ. Покушаји појединаца из Федерације да обезвриједе улогу Републике Српске у спорту БиХ довела нас је управо до ових одлука. Поносан сам што смо након дугих 18 мјесеци успјели да се изборимо да Република Српска буде равноправна са Федерацијом и овом приликом се желим захвалити својим сарадницима, предсједнику Републике Српске Додик Милораду, Влади Републике Српске и ресорном министарству за спорт за подршку али оним представницима клубова из Федерације БиХ на челу са Тонијем Зорићем који су поступили у складу са законом о спорту на нивоу БиХ заједно са нама формирали савез на нивоу БиХ. Водећи се политиком предсједника Републике Српске, бициклистички савез Републике Српске увијек ће пружати руку пријатељства поштујући законе и права свих народа у БиХ-  изјавио је Куваља.

На данашњој скупштини одржаној у Сарајеву, два савеза споразумно подијелили надлежности на два једнака дијела и са потпуно једнаким правима како за Републику Српску тако и за Федерацију.

Канцеларија БС БиХ остаје у Бањалуци а функцију генералног секретара ће обављати први човјек бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља. Док је за предсједника скупштине изабран Горан Гуска.