latinica  ћирилица
24/09/2024 |  19:27 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Свакодневне гужве у Бањалуци - струка упозоравала, град остао нијем (ВИДЕО)

Свакодневне гужве на бањалучким улицама, изгледа да баш и не забрињавају градску власт. Помпезно су прије годину дана најавили саобраћајну револуцију, промијенили смјерове улица и довели до данашње никад горе ситуације. Стручњаци су узалуд упозоравали да се то не може примјенити на постојећој инфаструктури, али нико није хтио да их послуша. Сада трпе сви становници Бањалуке, али и хиљаде људи који гравитирају ка највећем граду Српске.
Бањалука, саобраћајне гужве - Фото: РТРС
Бањалука, саобраћајне гужвеФото: РТРС

Градска управа и градоначелник Драшко Станивуковић саобраћајну револуцију помпезно су најавили прије годину дана. Прво што је урађено било је увођење једносмјерних саобраћајница у центру, за шта су стручњаци одмах упозорили да је неодрживо!

А за само мање од годину дана – ово је слика Бањалуке – потпуни саобраћајни колапс. Стручњаци су ипак били у праву. Савјетница Шукало, за одговор данас, нема времена.

Стручњаци из области саобраћаја и даље стоје иза онога на шта су указивали.

- И логично је да када се не може испунити капацитет у самом центру града, да се токови саобраћаја прелијевају лијево и десно и зато имамо колапсе на транзитима - рекао је Никола Ћопић, вјештак саобраћајне струке.

Ако се још у истом мјесецу започне више радова на улицама и кружним токовима, колапс је загарантован. Без одговора из градске управе зашто су баш све пројекте из области саобраћаја почели у септембру, иако су имали могућност да се то ријеши током године. Сада умјесто да признају грешке, актуелна градска администрација за гужве оптужује политичке противнике али и грађане да аутомобилима вјештачки изазивају саобраћајни колапс.

- То је саобраћајни геније какав се никад није родио било гдје у свијету. Умјесто да призна да је у потпуности блокирао саобраћај, да је једини гениј којем је пало на памет да у истом тренутку у једном мјесецу блокира оба транзитна пута у Бањалуци, он сада умјесто да све то призна, као своу неспособност, незнање и нестручност он измишља политичке подвале и покушава у другима да нађе кривца - нагласио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

- Имамо повећање од 25 хиљада нових регистрованих моторних возила у последњих 10 година на територији које покрива ПУ Бањалука, имамо миграције из других општина и градова људи који долазе на посао велики број је и возила који се не региструју у Бањалуци, а који користе људи који живе и раде у Бањалуци - Додао је Ћопић.

Да ли ће у Градској управи напокон неко послушати глас стручњака или ће се и даље повлачити потези којима улице у Бањалуци постају ризичне. Скоро сваког дана по неколико је саобраћајних несрећа у којима се нажалост губи и људски живот.