latinica  ћирилица
24/09/2024 |  19:26 ⇒ 25/09/2024 | 07:13 | Аутор: РТРС

Због чега Кристијан Шмит не смије у Суд БиХ да свједочи у предмету "Додик-Лукић"? (ВИДЕО)

Најава свједочења Кристијана Шмита пред Европским судом за људска права у предмету "Ковачевић", изазвала је политичку буру. Из Републике Српске данима оправдано постављају питање зашто Шмит, када већ најављује појавиваље пред судом у Стразбуру, упорно одбија да свједочи пред Судом БиХ у предмету против предсједника Српске? Из Сарајева из сасвим других разлога, противе се његовом одласку пред европски суд јер стрепе да ће свједочењем девастирати случај "Ковачевић", који у суштини потире уставну струткруру БиХ са два ентитета и три конститутигвна народа. Сутра се пред Судом БиХ наставља суђење предсједнику Републике Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу.
Милорад Додик пред Судом БиХ -
Милорад Додик пред Судом БиХ

У наставку суђења предсједнику Републик Српске и в.д. директора Службеног гласника, међу свједоцима сутра неће бити Кристијана Шмита. Упорно га од потенцијалне бламаже ако би се појавио пред адвокатима одбране оптужених Милорада Додика и Милоша Лукића, штите Суд и Тужилаштво. То што упорно бјежи од сарајевског, а најављује свједочење пред судом у Стразбуру, једино се може објаснити Андрићевим схватањем Босне.

- Најбоље за њега стоји оно Андрићево: Када уђеш у Босну и Херцеговину, ту престаје логика. Гдје сада ту наћи логику, како је наћи - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Нема логике ни правно ваљаног образложења зашто се Шмит до сада као свједок, није појавио пред Судом, државе у којој столује, додуше под чудним околностима. Правник Витомир Поповић каже да је једини разлог, Шмитов страх од неугодних питања одбране оптужених, ко га је, када и како именовао, а ко потврдио именовање за високог представника.

- То се од њега могло и очекивати, али од судије и Суда није. Они су морали да га позову макар да га принудно приведу и салушају , али он не подлијеже могућности да не буде саслушан уосталом то потврђује чињеница да се он појављује у овом предмету Ковачевић пред судовима изван БиХ - нагласио је Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци.



Док поништава законе, пријети званичницима, атакује на финансијски систем Републике Српске, политичко Сарајево "аплаудира" Кристијану Шмиту. Међутим сада су у страху да би пред Судом у Стразбуру свједочењем могао да обесмисли предмет "Ковачевић", који у суштини негира дејтонску БиХ са два ентитета и три конститувна народа, а све због Шмитове наводне блискости са ХДЗ-ом.

- Показаће се на крају да притисак муслимана на тако нешто довешће га да не оде мада је сам тражио али то говори о њему. Ето муслимани се боје да ће нешто што су тамо на кваран начин урадили да ће бити поништено, али биће свакако поништено ишао Шмит или не ишао, јер је то била злоупотреба - додао је Додик.

Комплетан судски процес против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника је злоупотреба права и правде. У супротном, да се држало до једног и другог нити би тужилаштво подизало оптужницу на основу Шмитових интервенција у Кривични закон, нити би је суд потврдио.

- То је била лакрдија од самог почетка и што вријеме буде више одмицало показаће да је то тако. Да вам је дошао неки лажни цар Шћепан Мали и покушава да добије сва овлаштењеа и да се понаша као аутократа. И да једноставно супротно чему теже земље које претендују да уђу у ЕУ уведе аутократију најгорег облика - додао је Поповић.

Умјесто Шмита сутра ће у судници у предмету Додик и Лукић, свједочити генерални секретар Владе Републике Српске Далибор Панић који је уједно и члан Управног одбора Службеног гласника Републике Српске, од ког се очекује да потврди законитост процедуре.