latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:47 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

У Југословенској кинотеци приказан филм о Ђури Дамјановићу - "Магла у рукама"

У Југословенској кинотеци у Београду је у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" премијерно приказан филм "Магла у рукама" о животу и стваралаштву књижевника и бањалучког боема Ђуре Дамјановића, аутора Милане Мајар, његове сестре по крви и по перу.
Милана Мајар на промоцији филма у Југословенској кинотеци - Фото: СРНА
Милана Мајар на промоцији филма у Југословенској кинотециФото: СРНА

Публици се прије пројекције обратио академик Матија Бећковић, који је са Дамјановићем друговао у младости, али и у задњим годинама књижевниковог живота када његов друг због свега проживљеног није био онај исти, али је сачувао даровитост и једнако блистао.

Бећковић је рекао да када је упознао Ђуру није знао да ли је он био син књижевних великана Петра Кочића и Бранка Ћопића, лик из њихових романа или њихов колега.

- Већ прва књига је била запажена као што су биле и Ћопићеве и Кочићеве и он је дошао одатле од куда и они. Са Змијања и из Подгрмеча - истакао је Бећковић, те указао на то да су постојала два Ђура Дамјановића, један београдски и други бањалучки, који се појавио након тешке саобраћајне незгоде коју је преживио.

Он је нагласио да Дамјановић није био само човјек који је осјећао српски језик него га је и знао. Подсјетио је да су заједно радили у првим југословенским таблоидима "Чик", "Зум" и "Репортер", те нагласио да би било добро да неко те Дамјановићеве текстове нађе и да их обједини.

Бећковић је захвалио организатору за прилику да данас у Београду прича о свом пријатељу, као и Српској књижевној задрузи која објављује само дјела великана, а која је ове године објавила књигу Ђуре Дамјановића.

Аутор филма Милана Мајар рекла је да филм "Магла у рукама" носи име по Дамјановићевој збирци кратких прича која га је судбински обиљежила.

- Ова збирка донијела му је славу у Београду 1974. године, али га је прича "Голимјесто" из исте књиге, двије године касније у БиХ, означила као дисидента. Због тога му је било забрањено 15 година да објављује у БиХ - навела је Мајарова.

Она је рекла да је Дамјановић прошао тежак животни пут, а да овај филм за њу представља много више од приче на екрану, јер је Ђуро Дамјановић био њен брат, којег је недовољно познавала због велике разлике у годинама.

Мајарова је подсјетила да је Дамјановић био добитник престижних књижевних награда, међу којим су и признања са именима најзначајнијих писаца Крајине – Петра Кочића и Бранка Ћопића.

Она је захвалила академику Бећковићу за биране ријечи о Дамјановићу, те нагласила да њима није одана само почаст књижевном стваралаштву Ђуре Дамјановића, већ и признање његовом храбром животном путу.

Филм "Магла у рукама" носилац је око педесетак награда са разних такмичења у региону и свијету, укључујући и недавни 28. Међународни сусрет филма, телевизије и мултимедије "Аванка" у Португалији, гдје је освојио главну награду.

Недавно је приказан и у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци у оквиру 59. "Кочићевог збора", а прилику да га види београдска публика имала је захваљујући Представништву Републике Српске у Србији, које га је као организатор уврстио у програм овогодишње манифестације "Дани Српске у Србији".