latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:20 ⇒ 25/09/2024 | 07:14 | Аутор: РТРС

Сукоб начелника Угљевика са управом Рудника и Термоелектране: Ко ће извући дебљи крај? (ВИДЕО)

Захваљујући Руднику и Термоелектрани, становници Угљевика већ деценијама, у просјеку, имају скоро највећа примања у Српској.
РИТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РИТЕ УгљевикФото: РТРС

Да нема овог предузећа Угљевик би, према преосталим приходима, био у категорији неразвијених општина.

Тренутно лоши односи локалне управе и Рудника и термолелктране, наносе штету у пословању овог привредног гиганта и Електропривреде.

Оптужбе на релацији Управе РИТЕ и начелника општине Угљевик Василија Перића. Док Управа РИТЕ оптужује начелника за опструкцију предузећа, начелник Перић оштрицу окреће ка Управи рудника. Посљедња у низу је оптужба за наводну продају земљишта компанији Комсар.

- Управа РИТЕ Угљевик до сада нису продали ни једна квадратни метар земљишта Комсару. Тако да све што се износило у јавности од стране актуеланог начелника је било са циљем да унесе немире код наших радника - рекао је директор РИТЕ Угљевик, Дико Цвјетиновић.

Василије Перић тврди да је ту продају спријечио:

- На сједници Надзорног одбора који је одржан у претходном периоду требало је да се нађе на дневном реду, на нашу реакцију они су то повукли, али видјећемо шта ће бити послије избора - каже Василије Перић.

Мотиви и намјере начелника Перића који, тврде у управи РИТЕ, стоји иза опструкције јавних набавки за ремонт, коштале су ово предузеће и Електропривреду најмање 70 милиона марака. Такође, тврде да су се, како су их назвали "дворске фирме" , локалне заједнице жалиле на све могуће набавке, а нису имале рефернце за обављање сложених послова ремонта.

- Тако да смо ми морали да пролонгирамо ремонт са априла на октобар мјесец, што је имало за посљедицу велики број испада због пуцања цијеви највише у котловском постројењу. Наравно, то је била велика финансијска штета зато што је 2022. година била таква да је цијена на тржишту била велика, рецимо директна штета је била негдје око 27 милиона, што се тиче Електропривреде још и већа јер су морали да купују електричну енергију - истакао је извршни директор за послове производње електичне енергије и развој ТЕ Угљевик, Милутин Тасовац.

- То су гнусне оптужбе и ја ћу поднијети тужбе против оних који то чине, јер су то буквално лажи. Али и ову прилику користим да позовем све наше привреднике са подручја општине Угљевик да учествују на тендерима и да конкуришу, наравно у складу са законом, наравно не тражим да имају приоритет. Али, знате како је, горе на ТЕ, ако није по њиховом и ако неко конкурише на јавну набавку, онда они просто оптуже некога, па успут и мене, да ја неку осптриукцију радим - рекао је Перић.

Околности у вези с уговором са "Комсаром" и штета из 2022. године, само једним дијелом потврђују лоше односе између локалне управе и овог привредног гиганта, који по основу концесије, годишње издваја око пет милион марака у буџет ове мале, али богате општине. То, нажалост , за посљедицу има и блокаду других активности које помињу наши саговорници, као што је изградња водовода, далековода, инфарструктурних радова које су у обавези РИТЕ, али за које касне грађевинске дозволе и друге одлуке локалне заједнице.