latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:18 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске у Новом Горажду и Рудом - подршка развоју и отварању радних мјеста (ФОТО/ВИДЕО)

Општинска управа која се 2016. година суочила са огромним финансијским проблемима, данас је локална самоуправа која иде напријед.
Ново Горажде, састанак - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ново Горажде, састанакФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

 Само у посљедњих шест година у значајне инфраструктурне пројекте уложено је око пет милиона марака. У све ово данас се увјерио предсједник Републике Српске Милорад Додик током посјете Новом Горажду и састанка са начелником Милом Петковић.

Додик је боравио у Рудом, гдје је посјетио предузеће "Контејн ембокс", инвеститора из Лакташа, која запошљава искључиво раднике са територије Рудог, а биће извозно орјентисана.

Блокада општинског рачуна и рада локалних установа. Искључена елекрична енергија. Дуговања у износу три општинска буџета. Ово је прије осам година била слика Новог Горажда. А онда је општина почела да се развија. Данас има стабилан буџет. Сва дуговања су измирена, као и текуће обавезе. Реализовани значајни пројекти.

- Изграђена је фискултурна сала, путеви, у завршној фази је изградња културно-омладинског центра. Све урађено захваљујући подршци предсједника и Владе Републике Српске - рекла је начелник општине Ново Горажде, Мила Петковић.

Да подршка институција није изостала, потврдио је и предсједник Српске. Ипак, за завођење реда у општини, Додик одговорном сматра, Милу Петковић и њен тим. У немогућим условима, каже, запажени су значајни резултати.

- Јесте ту било подршке институција Републике Српске али без њихове иницијативе и упорности, не би се успјело то урадити. Зато сам захвалан Мили и њеном тиму. Мислим да грађани требају да буду задовољни урађеним, што се види на први поглед. То можемо ми да свједочимо који долазимо - истакао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

И они који долазе у Рудо могу да се увјере у нове инвестиције. И то домаћих инвеститора. Фабрика из Лакташа, у Рудом послује већ двије године. У процесу је реновирања, да би кроз неколико мјесеци производњу започела и у другој хали. 

- Овдје ћемо имати савремену технологију производње, нове машине. Ми смо домаћи инвеститори, који смо поносни што инвестирамо у Републику Српску, у општину Рудо и што запошљавамо искључиво домаћу радну снагу - каже директорка фабрике "Контејн Мбокс", Сандра Ђукановић.

Фабрика тренутно запошљава 40 радника, а до краја године, у плану је запослење још 60 мјештана Рудог. Сви производи из фабрике биће извезени у Швајцарску и Европску унију.

- То значи да наши произвођачи па и овај овдје у Рудом и у Лакташима, могу да досегну веома високе стандарде који се постављају од купаца. И то је нешто што је веома важно. Запошљавање сто и нешто, сто педесет људи колико ће их бити овдје, за ову друштвену заједницу, готово значи опстанак и готово да је то дио сна који смо и ја овдје имао заједно с њима, кад год сам долазио, ево остварује се - рекао је Додик.

Ова фирма потврда је да Српска има домаће предузетнике, заинтересоване за улагање искључиво на њеној територији. Примјер је и инвестиција значајних за Рудо и за Републику Српску.

- Једини начин како се можемо развијати је запошљавање наших људи. Хвала и нашој Влади која је са 500 хиљада радника помогла запошљавање радника, и која ће и даље наставити да подржава наше Рудо и запошљавање становништва - истиче начелник општине Рудо, Драгољуб Богдановић.