latinica  ћирилица
24/09/2024 |  18:04 ⇒ 18:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије особе су погинуле у урагану Џон, олуја Хелена се креће на САД

Две особе су погинуле након што је ураган Џон погодио јужну обалу Мексика, саопштили су државни званичници.
Посљедице урагана Џон (Фото: EPA-EFE/David Guzman) -
Посљедице урагана Џон (Фото: EPA-EFE/David Guzman)

Ураган је однио лимене кровове са кућа, изазвао клизишта и ишчупао мноштво дрвећа, преноси АП.

Гувернерка приморске државе Гереро, Евелин Салгадо, рекла је да су две особе погинуле у клизишту на планини Тлакоачистлавака.

Џон је у понедјељак стигао на копно око 130 километара источно од љетовалишта Акапулко прије него што је прешао у централне дијелове државе.

У понедјељак увече Џон је прешао у ураган категорије три са максималном брзином вјетра од 190 километара на час, а у уторак ујутру је ослабио у статус тропске олује са брзином вјетра од 65 километара на час и очекивало се да ће брзо ослабити.

Амерички Национални центар за урагане упозорио је да би успорен ритам олује и обилне кише могле да изазову потенцијално катастрофалне поплаве и клизишта у неким мексичким државама.

Тропска олуја Хелена формирала се у уторак у Карипском мору и прећи ће у велики ураган док се креће на сјевер ка САД, рекли су метеоролози.

Ураганска упозорења издата су за дијелове Кубе, Мексика и дио обале Флориде, укључујући Тампа Беј, саопштио је амерички Национални центар за урагане. Упозорење на тропску олују издато је за дијелове Флориде.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис прогласио је у понедјељак ванредно стање у десетинама округа.

Званичници на Кајманским острвима затворили су школе и аеродроме пошто су метеоролози упозорили на јак вјетар, кишу и таласе висине три метра.

У међувремену, грађани Кубе се боре са несташицом воде и гомилама неприкупљеног смећа. Око 600.000 људи на Куби се бори са несташицом воде, укључујући више од 130.000 само у Хавани.

Од сутра се обилне падавине предвиђају и на југоистоку САД, саопштио је Национални центар за урагане.

Хелена би била осма именована олуја у сезони урагана на Атлантику која траје од 1. јуна до 30. новембра.

Национална управа за океане и атмосферу предвидела је натпросјечну сезону урагана на Атлантику ове године због рекордно топлих температура океана.

Предвиђено је 17 до 25 олуја, са четири до седам великих урагана категорије три или више.