latinica  ћирилица
24/09/2024 |  14:49 | Аутор: СРНА

БОРС: Искористити посјету Брамерца да Махмуљин буде приведен лицу правде

Борачка организација Републике Српске позвала је надлежне институције у БиХ да искористе посјету главног тужиоца Хашког механизма Сержа Брамерца БиХ како би лицу правде коначно био приведен осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин.
БОРС - Фото: РТРС
БОРСФото: РТРС

У БОРС-у питају да ли ће међународне институције, које у овом случају представља Бамерц, показати снагу и жељу да Махмуљина приведу пред лице правде и на издражавања прописане казне.

- Политички представници ФБиХ који се наводно залажу за право, правду, помирење и истину требало би да искористе ову посјету, те да изврше притисак на њега како би Махмуљин био изручен из Турске - указују у БОРС-у.

У БОРС-у сматрају да је посјета Брамерца БиХ декаларативног карактера, јер да је постојала воља да Махмуљин издржава затворску казну због злочина над Србима, не би га ни пустили да побјегне у Турску.

Срби и Република Српска, наводи се у саопштењу, прво су чекали почетак процеса протива Махмуљина за злочина на Црном врху и другим мјестима, онда су чекали да се заврши процес и пресуду, а сада се чека да пресуђени злочинац почне издржавање казне.

У саопштењу се подсјећа да су недавно обиљежене 32 године од страдања Срба на Црном врху код Зворника, Срба убијених од муџахедина из одреда "Ел муџахедин" којима је командовао Махмуљин, од чијег изручења и привођења правди још нема ништа.

У БОРС-у истичу да постоји велика сумња у то да ће Махмуљин бити изручен БиХ.

Брамерц се јуче у Сарајеву састао са представницима правосудних институција и удружења породица погинулих и несталих из Републике Српске и представника бошњачких удружења.

Крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на осам година затвора за злочине почињене 1995. године над Србима у Возући и Завидовићима. Суд БиХ затражио је од Турске његово изручење након што се није јавио на издржавање казне. Суд је 28. новембра 2022. издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који се до данас скрива.