latinica  ћирилица
24/09/2024 |  14:10 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од убиства Срба у Подравању (ФОТО/ВИДЕО)

У Цркви Свете Марине у Подравању код Сребренице служен је парастос за 60 мјештана овог села, од којих су 32 погинула на данашњи дан 1992. године.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Парастосом, прислуживањем свијећа за покој душа страдалих српских цивила и војника, те полагањем цвијећа, обиљежене су 32 године од страдања Срба у овом селу, које су убиле комшије муслимани из сусједних села.

Марко Томић свједок је страшног злочина и уништења српског села у околини Сребренице од стране мусиманских формација. Прича да су их напале, а куће попалиле комшије из Сућеске, Луке, Жепе и Сребренице.

- Били смо у тоталном окружењу, све је попаљено - истиче Томић.

ФОТО: РТРС

Међу убијенима било је и седам жена из Подравања. Убијани су истарци ратни заробљеници, свједоче мјештани. За ове злочине нико није одговарао.

- Отац и стриц су страдали на мучан начин, он је имао 70 година, а стриц млађи, погинули су на кућном прагу, а прије погибије су и мучени - навела је Гина Јовановић из села Подравање.

Страдале су комплетне породице Маринковићи, Шарци, Томићи, Петровићи. Српски народ никада неће престати доказивати истину над страдањима у и око Сребренице

- Боли истина да нико није одговарао, али ми морамо наставити у доказивању истине да је страдао српски народ на подручју Сребренице и цијеле Републике Српске - наводи Милош Миловановић из Организационог одбора за обиљежаваље значајних датума Сребренице.

Породице и пријатељи положили су цвијеће на Спомен плочу која је 2012. године постављена и освештана на зиду локалне цркве у знак сјећања на 60 убијених мјештана села Подравање.