latinica  ћирилица
24/09/2024 |  12:45 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске домаћин састанка фондова из БиХ и Аустрије

Спровођење Споразума о социјалном осигурању између БиХ и Републике Аустрије у области здравственог осигурања тема је дводневног састанка који је почео данас у Фонду здравственог осигурања Републике Српске у Бањалуци.
ФЗО и фондови из БиХ и Аустрије - Фото: Уступљена фотографија
ФЗО и фондови из БиХ и АустријеФото: Уступљена фотографија

Циљ састанка је да се додатно унаприједи сарадња између фондова, а како би осигураници Аустрије, БиХ и Републике Српске на што једноставнији начин отваривали своја права из здравственог осигурања предвиђена Споразума о социјалном осигурању између БиХ и Аустрије.

Дејан Кустурић, в.д. директора ФЗО Српске захвалио се представницима свих фондова на досадашњој доброј сарадњи.

- Веома смо задовољни нашом сарадњом, а овај састанак је прилика да видимо шта можемо да унаприједимо како би осигураници Републике Српске, БиХ и Аустрије имали још бољу и квалитетнију здравствену заштиту и како би своја права остваривали на што једноставнији начин. Будући да смо финансијске институције, вјерујем да ћемо бити у могућности да све потребе наших грађана задовољимо на најбољи начин - рекао је Кустурић.

Директорица Завода за здравствено осигурање и реосигурање ФБиХ Влатка Мартиновић потврдила је добру сарадњу фондова из БиХ са Аустријом, што је, како је навела, веома важно за грађане из БиХ који бораве у Аустрији и обрнуто.

Херта Бауман, представница Кровног савеза носилаца социјалног осигурања Аустрије, навела је да постоји интензивна сарадња са фондовима из БиХ, што доказују и заједнички састанци који су одржани у претходном периоду.

- Добро је да брзо размјењујемо информације и превазилазимо све потешкоће које се појављују у пракси, а у циљу да за осигуранике пронађемо најбоља рјешења - истакла је Бауман.

Планирано је да се на састанку, између осталог, разговара о електронској размјени података, што би требало знатно да скрати период између издавања и пријема образаца и да отклони проблеме у вези са поштанском доставом. Такође, аустријска страна планира да измјени образац А/БиХ4 како би се убрзало његово издавање и смањили административни трошкови. На састанку ће се разговарати и о измјенама у правним прописима у здравственом осигурању, стању међусобних потраживања трошкова и др.

Састанку присуствују представници Фонда здравственог осигурања Аустрије, Кровног савеза носилаца социјалног осигурања Аустрије, Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ, Фонда здравственог осигурања Брчко Дистрикта и Фонда здравственог осигурања Републике Српске, као и аташе за социјална питања и здравство Амбасаде Аустрије у БиХ Мануел Аигнер.

Споразум о социјалном осигурању између БиХ и Аустрије ратификован је 1999. године, а њиме се регулишу међусобни односи у области социјалног осигурања. Споразум, између осталог, дефинише права из здравственог осигурања осигураника за вријеме боравка у другој земљи, права радника који су упућени на рад у другу земљу, пензионера, накнаде трошкова итд.