latinica  ћирилица
24/09/2024 |  11:56 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Вујић: "Дани Србије у Српској" доказ повезаности једног народа

Манифестација "Дани Србије у Српској", која ће сутра свечано бити отворена у Бањалуци у присуству високих званичника Србије и Републике Српске, доказ је повезаности једног народа са двије стране ријеке Дрине, рекао је Срни генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.
Дани Србије у Републици Српској - Фото: Уступљена фотографија
Дани Србије у Републици СрпскојФото: Уступљена фотографија

Вујић је нагласио да ова традиционална манифестација доноси и ове године богат програм, јер ће у наредних мјесец дана широм Српске бити организоване бројне културне манифестације, од позоришних представа до пројекција филмова, изложби и наступа културно-умјетничких друштава.

- Предвиђено је неких 40 догађаја уз учешће 16 различитих установа културе из Србије - додао је Вујић.

Он је навео да је за сутра у Галерији Академије наука и умјетности Српске у 18.00 часова планирано свечано отварање изложбе "Владарске инсигније краља Петра Првог - круна, шар, жезло, копча за плашт", као и да ова изложба представља дио сталне поставке Историјског музеја Србије из Београда.

Истог дана, у 19.00 часова у Народном позоришту Српске биће одржана свечана пројекција документарног филма "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевића" и пратећи умјетнички програм у присуству министара културе Српске и Србије, Жељке Стојичић и Николе Селаковића, те других званичника.

Ријеч је о рестаурираној верзији филма из 1904. године, који је данас најстарији сачувани филмски документ на Балкану, а снимили су га Британци Арнолд Мјур Вилсон и Френк Сторм Метершо у септембру и октобру поменуте године поводом крунисања новог српског краља Петра Првог Карађорђевића у Београду, тадашњем главном граду Краљевине Србије.

Он је закључио да се "Дани Србије у Српској 2024" одржавају у оквиру раније усвојене декларације на Свесрпском сабору у Београду, која се односи на национално јединство и заштиту политичких интереса Срба широм свијета.

- Осим тога, ово је само доказ о повезаности једног народа који се налази на двије стране једне прелепе реке /Дрине/ - рекао је Вујић.

Манифестација "Дани Србије у Српској 2024" одржава се у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци и под покровитељством Министарства културе Србије.