latinica  ћирилица
24/09/2024 |  11:26 | Аутор: СРНА

Ове године подршку добило више од 4.400 незапослених родитеља четворо и више дјеце

У Републици Српској за осам мјесеци ове године за подршку незапосленим родитељима четворо и више дјеце утрошено је 41.453.031 КМ, а право на ово новчано примање остварио је 4.441 корисник, рекла је министарка породице, омладине и спорта Селма Чабрић.
Селма Чабрић - Фото: Уступљена фотографија
Селма ЧабрићФото: Уступљена фотографија

- Од 1. јануара 2023. године када је почео да се примјењује Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце мјесечна примања од 750 КМ обезбјеђена су за више од 4.500 корисника, а ове године за ове намјене планирано је 59.950.000 КМ - рекла је Чабрићева.

Она је навела да је прошле године за ове намјене утрошено 56.950.000 КМ, а било је 4.188 корисника.

- Од почетка примјене Закона до данас сваког мјесеца стижу нови захтјеви корисника, што потврђује да је ова мјера значајна подршка вишечланим породицама - додала је Чабрићева.

Она је указала да је ова мјера директан вид подршке незапосленим родитељима четворо и више дјеце којима се на овај износ уплаћују припадајући порези и доприноси.

Као директну подршку родитељима, додаје, Министарство породице, омладине и спорта обезбјеђује и бесплатне уџбенике за одличне ученике од петог до деветог разреда из породица са петоро и више дјеце, а годишње се за ове потребе издвоји око 250.000 КМ.

- Доказујући да нам је важна промоција значаја породице и породичних вриједности, расписали смо и конкурс за расподјелу средстава од игара на срећу за пројекте подршке организацијама које се баве промоцијом породице и за те намјене је планирано 210.000 КМ - рекла је Чабрићева.

Осим тога, како каже, конкурс за расподјелу средстава од игара на срећу расписан је и за пројекте из омладинског сектора за шта је предвиђено 210.000 КМ, док је за спортске организације и спортисте планирано 630.000 КМ.

Када је ријеч о омладини, Чабрићева је рекла да се већ 16 година реализује Посебан програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове и да је до сада додијељено 5.487 субвенција за шта је издвојено око 19,5 милиона КМ.

- Овај вид подршке је веома значајан за младе људе када је ријеч о планирању будућности и формирању породице. Нови конкурс требало би да буде расписан до краја септембра - каже Чабрићева.

Она је додала да је ради јачања система школског спорта у Републици Српској формиран и Савез за школски спорт чији је циљ да координише са Министарством и школама у организацији школских такмичења, првенствено Малих олимпијских игара.

Осим тога, како каже, на европским и свјетским школским спортским такмичењима млади наступају као репрезентација Републике Српске под химном, заставом и међународном скраћеницом.

Чабрићева је подсјетила да је у Требињу, у организацији Министарства породице, омладине и спорта и уз подршку града, одржана 21. Љетна школа спорта Републике Српске.

- У организацију овог пројекта уложено је скоро 150.000 КМ за боравак 545 учесника, а кроз школу је прошло њих више од 1.000 - закључила је Чабрићева.