latinica  ћирилица
24/09/2024 |  10:49 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

На аеродрому у Србији за викенд одузета роба вриједна два милиона динара

Царински службеници су протеклог викенда на граничном прелазу Аеродром "Никола Тесла", у сарадњи са полицијом, спријечили неколико покушаја кријумчарења непријављене акцизне и луксузне робе укупне вриједности од око два милиона динара.
Аеродром Никола Тесла (Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC) -
Аеродром Никола Тесла (Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC)

Пун кофер акцизне робе откривен је 21. септембра, када је заплијењено 1.000 паклица цигарета страног порекла без акцизних маркица, саопштила је данас Управа царина.

Случај је откривен када се страни држављанин након преузимања пртљага упутио ка зеленом контролном пролазу декларишући се тиме да нема ништа да пријави.

Дан касније, 22. септембра, у Београд је из Аустралије преко Швајцарске допутовао путник који је пропустио да пријави да у земљу уноси вриједан женски сат марке ''Омега", чија је вриједност процијењена на готово 600.000 динара.

Прекршај је починио и страни држављанин који је 20. септембра допутовао из Дохе, али такође није пријавио луксузне поклоне које је преносио у пртљагу.

Контролом у зеленом пролазу утврђено је да се у његовом пртљагу налази непријављена женска наруквица марке "Марли", женска торба "Луји Витон", као и једна женска ешарпа од кашмира марке "Хермес", укупне вриједности веће од милион динара.

Управа царина подсјећа да су путници у обавези да пријаве сву вриједнију робу коју носе са собом, па и ону која је намијењена за поклон.

Истог дана у Београд је летом из Њујорка допутовао 23-годишњи путник који се по преузимању пртљага такође упутио у зелени контролни пролаз као да нема ништа за пријављивање, али је убрзо утврђено да се у његовом пртљагу налази чак 148 тоалетних вода марке "Викторија Сикрит", што је количина која сугерише да је ријеч о роби трговачког карактера, чији пренос у пртљагу путника није дозвољен.

Управа царина подсјећа путнике да вриједну робу и новац изнад 10.000 евра обавезно пријаве у црвеном контролном пролазу који је за то намијењен и да без обзира на примамљиве понуде на распродајама воде рачуна о количини робе која искључиво смије бити намијењена за личне потребе и потребе домаћинства.