latinica  ћирилица
24/09/2024 |  10:15 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Словенија: Муслимани траже да се у школе уведе јеловник без свињетине

Предсједница Друштва директора основних школа у Словенији Мојца Михелич изјавила је, поводом захтјева Исламске заједнице да се у школе уведе јеловник без свињетине, да школе нису ресторани и прехрамбене установе.
Менза (Фото: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI, илустрација) -
Менза (Фото: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI, илустрација)

Из Исламске заједнице у Словенији оцјењују да је "нечувена и недопустива" тврдња неких да би муслимани требало да се прилагоде локалним обичајима ако желе да се интегришу у словеначко друштво.

Истичу да су анализирали јеловнике у свим словеначким основним школама и да "свињетина пречесто на јеловницима", односно у просјеку два до три пута недјељно, што "није у складу ни са смјерницама здраве исхране".

Из Исламске заједнице у Словенији наводе да ученици у основним школама барем једном недјељно за ужину добију свињетину, па многа муслиманска дјеца тада једу само комад хљеба и јабуку.

Школе истичу да се због кадровских и финансијских потешкоћа не могу свима прилагођавати, пише "24 часа".

- Жељела бих да јавност коначно схвати да школе и образовне установе нису прехрамбене, а нисмо ни дјечји вртићи нити финансијске институције - рекла је Михеличева.

Он је понудила могућност да се на свим месним оброцима јасно означи о којем се месу ради, као и да би школе могле раније да објављују јеловнике како би родитељи могли да пронађу алтернативна јела за своју дјецу када је свињетина на јеловнику.

- Посао школа није да хране дјецу, већ да их одгајају и образују - рекла је Михеличева.