latinica  ћирилица
24/09/2024 |  08:42 | Аутор: СРНА

Марковић: Очекујемо губитак и до 30 одсто пчелињих друштава

Предсједник добојског Удружења пчелара Дарко Марковић рекао је да ове зиме очекују губитак и до 30 одсто пчелињих друштава као посљедицу дуге суше, недостатка полена као протеинске хране пчела, те великог присуства паразита варое.
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg) -
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg)

Марковић је оцијенио да је суша узроковала елементарну непогоду у пчеларству.

- Година је необично ранила и било је више сезона развоја паразита варое који напада пчеле, које су имале више циклуса производње јер је активан дио сезоне почео мјесец дана раније него што је уобичајено и вароа се намножила поред неповољних услова приликом припреме пчеле за зиму, у условима суше - рекао је Марковић.

Према његовим ријечима, континуитет сушног периода довео је до недостатка полена као протеинске хране за пчеле и неповољно ће утицати да пчеле презиме у доброј кондицији.

- Већ сада су пчелиња друштва слабија и оно што преживи на многим пчелињацима друштва неће бити у производној снази поготово за ране паше наредне године - рекао је Марковић.

Он је навео да је ово удружење након дуже неактивности одржало регионални састанак с циљем јединственог наступа према савезу, а након тога и предавање о припреми пчела за зимовање и рани развој у промјењивим климатским условима.

Марковић је најавио да ово удружење са око 85 чланова планира да реализује програм огледног пчелињака са учионицом с циљем подмлађивања и упућивања у технике и тајне пчеларства.

Предавање пчеларима одржао је предавач Савеза пчелара Србије Ђоко Зечевић, који је указао да на пчеларење утичу загађења, клима и грешке пчелара.

- Оно на шта ми можемо да утичемо је наша техника рада, знање и искуство, али морамо учити и теорију - поручио је Зечевић.

Он је као највећи изазов пчелара издвојио борбу са паразитом вароом и другим болестима, да се пчелиње заједнице здраве уведу у зимски период, те обезбјеђивање квалитетне природне хране са којом ће пчеле дочекати прољеће и правилно распоређивање те хране у кошницама.

Михајло Гаврић из Станара, који је једини сертификовани произвођач органског меда у Републици Српској, нагласио да је за њега ова година изузетно тешка и да није врцао мед јер је приморан да га сачува за прихрану пчела у зимском периоду.

На предавању је присуствовао и деведесетједногодишњи пчелар из Текућице Душан Цвијановић, који због година држи само 12 пчелињих друштава на изузетној здравој локацији за испашу на Озрену, захваљујући којој његов мед у прољеће садржи 75 одсто медљиковца.

Он је истакао да је пчеларство заслужно за његову дуговјечност и здрав живот, а у ову причу је ушао због болести супруге чије се здравствено стање поправило.