latinica  ћирилица
24/09/2024 |  08:36 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Селаковић: Српска култура је једна и недјељива

Министар културе Србије Никола Селаковић изјавио је да је српска култура једна и недјељива и да манифестацијама Дани Србије у Републици Српској и Дани Српске у Србији, Срби показују да у њиховим главама не постоји граница, без обзира на различите политичке системе у којима живе, као и политичке и државне границе.
Никола Селаковић (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ ĐORĐE RADIVOJEVIĆ/ nr) -
Никола Селаковић (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ ĐORĐE RADIVOJEVIĆ/ nr)

- Српска култура је једна, недјељива. Њу не може да подијели ни Дрина, ни Сава јер је ријеч о једном истом српском народу и тај српски народ говори једним - српским језиком, пише српском ћирилицом и нема разлике између са једне стране Дрине Петра Кочића, Иве Андрића, Алексе Шантића, Јована Дучића, или са друге стране Дрине једног Добрице Ерића, Љубомира Ршумовића, Јанка Веселиновића, Бранислава Нушића или Стевана Сремца - рекао је Селаковић.

Министар културе Србије, који ће у сриједу, 25. септембра, у Бањалуци отворити манифестацију Дани Србије у Републици Српској, истакао да је да међу овим личностима нема разлике, јер су и једни и други доприносили развоју српске културе.

- Свети Сава је столовао у Херцеговини, а Херцеговина је једним дијелом и дио Републике Српске, а наш Емир Кустурица ствара и у Србији и Српској и управо је Андрићград оно што показује да Дрина није и не може да буде граница. Све оно што је ту сабрано и што се развија, свједочи о јединственом српском културном простору - истиче Селаковић.

Он оцјењује да је манифестација Дани Српске у Србији успјела да "раздрма" културну сцену у низу градова широм Србије, поклањајући сваком од тих градова понешто од културних садржаја из Републике Српске.

- Поносан сам на чињеницу да ћемо ове године у Републици Српској, организујући манифестацију Дани Србије у Српској, бити у прилици да видимо како различите врсте наших установа културе своје културно-умјетничке садржаје поклањају нашем народу западно од Дрине - ту су Народно позориште из Београда, Музеј Николе Тесле, Етнографски, Природњачки и Историјски музеј Србије - рекао је Селаковић у изјави за Срну.

Он наводи да ће у Данима Србије у Српској, Филмски центар Србије учествовати са низом пројекција филмова који су настајали у оквиру филмског центра, филмске новости, као и ансамбли националних пјесама и игара "Коло" на нивоу Србије, и "Венац", који чува и баштини фолклорно насљеђе српског народа са Косова и Метохије.

- Све те активности одржаваће се од 25. септембра па све до 7. новембра у 10 градова и општина широм Српске - од Требиња па до Козарске Дубице и Приједора, од Бијељине преко Бањалуке до Фоче, Зворника, Источног Сарајева - рекао је Селаковић.

Министар културе Србије поручује да је поносан што ова манифестација озбиљно "хвата коријен", не само у Србији када је организује Српска већ у посљедње вријеме све више и у Српској када је организује Србија.

Селаковић је позвао бањалучку публику, као и све сународнике који ће се 25. септембра наћи у Бањалуци, да од 18.00 часова посјете галерију Академије наука и умјетности Републике Српске, у којој ће бити изложена круна којом је прије 120 година краљ Петар Први Карађорђевић у Београду крунисан за краља Србије.

Та круна је, како наглашава Селаковић, 1918. године већину или све српске земље објединила у некадашњој великој држави.

- Петар Мркоњић, кога ћемо и сљедеће године заједнички прославити у оквиру 150. година од Невесињске пушке, јесте неко ко је прекодринске земље и крајеве много волио. О томе, између осталог, свједочи чињеница да је био активни учесник босанскохерцеговачког устанка нашег народа од 1875. године - навео је Селаковић.

Традиционална манифестација Дани Србије у Републици Српској под покривитељством Министарства културе Србије доноси и ове године богат програм са 60 активности 14 установа културе из Србије који ће се наћи на репертоару сродних установа у десет градова и општина широм Републике Српске.

Манифестацију ће отворити министар културе Никола Селаковић 25. септембра у 19.00 часова у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

На свечаном отварању Дана Србије у Републици Српској биће приказан документарно-репортажни филм "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевића", коме ће претходити изложба Историјског музеја Србије о крунисању овог српског владара у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске.