latinica  ћирилица
23/09/2024 |  22:36 ⇒ 22:38 | Аутор: СРНА

Амазонија изгубила шуму величине Њемачке и Француске

Амазонија, највећа прашума у свијету, изгубила је област величине Њемачке и Француске заједно због крчења шума у претходне четири деценије, показало је ново истраживање.
Амазонија (Фото: EPА/MAURICIO DUENAS CASTANEDA) -
Амазонија (Фото: EPА/MAURICIO DUENAS CASTANEDA)

Крчење шума, углавном у рударске и пољопривредне сврхе, довело је до губитка 12,5 одсто биљног покривача Амазоније од 1985. до 2023. године, саопштио је РАИСГ, удружење истраживача и невладиних организација.

То је површина од 880.000 километара квадратних изгубљеног шумског покривача широм Бразила, Боливије, Перуа, Еквадора, Колумбије, Венецуеле, Гвајане, Суринама и Француске Гвајане.

Јужноамеричка џунгла, која се простире на девет земаља, сматра се кључном за борбу против климатских промјена због своје способности да апсорбује угљен-диоксид из атмосфере, који загријава планету, пренио је АФП.

РАИСГ указује на "убрзану трансформацију" Амазоније, уз "алармантно повећање" кориштења земљишта које је раније заузимала шума за рударство, усјеве или стоку.

- Велики број екосистема нестао је да би уступио мјесто огромним пространствима пашњака, поља соје или других монокултура, или су претворени у кратере за ископавање злата - наводе стручњаци.

Сандра Рио Касерес из перуанског Института за опште добро вјерује да је губитак вегетације у Амазонији директно повезан са великом сушом и шумским пожарима који погађају неколико јужноамеричких земаља.