latinica  ћирилица
23/09/2024 |  21:01 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Отворен 17. међународни фестивал "Златна вила"

Међународни фестивал позоришта "Златна вила" отворен је вечерас у Приједору гдје су се окупила позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Србије и Црне Горе.
Међународни фестивал позоришта "Златна вила" - Фото: СРНА
Међународни фестивал позоришта "Златна вила"Фото: СРНА

Фестивал, који се одржава 17. пут, отворио је начелник Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић који је учесницима пожелио добродошлицу и срећу.

- Они који су оснивали ово позориште давне 1953. вјероватно нису ни слутили да ће то бити један од најзначајнијих театара у Републици Српској, али и БиХ. Вјерујем да ће приједорска публика заиста уживати у свим представама, гдје ћемо сви заједно као град бити центар регије када је позоришна умјетност у питању - рекао је Миљешић новинарима у Приједору.

Селектор Фестивала Зоран Барош рекао је новинарима да је било пријављено 25 представа и да се комедија као жанр наметнула сама по себи, те је стога и слоган овогодишњег фестивала "Смијех је озбиљна ствар".

Директор фестивала и Позоришта Приједор Срђан Књегињић рекао је да је смијех и оружје и одбрамбени механизам.

- Смијех задржимо дуго након што изађемо из позоришта - поручио је Књегињић.

Представом "Људи од воска" Народног позоришта Сомбор вечерас почиње такмичарски дио, а након сваке представе биће одржан округли сто који ће водити Џевдет Тузлић.

У пратећем програму сутра ће бити представљени лик и дјело Миодрага Петровића Чкаље кроз изложбу Југословенске кинотеке и књигу његовог сина Чедомира Петровића "Било некад једно време кад су људи били бољи", а Корифеј театар Колашин играће представу "Крст са петокраком".

Предвиђено је да у сриједу, 25. септембра, буду представљање глумице Неле Михаиловић, а Народно позориште Републике Српске и Народно позориште Београд играју "Урнебесну трагедију".

Наредног дана у пратећем програму биће представљен глумац Мирвад Курић, а Босанско народно позориште Зеница игра представу "Киселина".

У петак, 27. септембра, у пратећем програму је представљање глумице Олге Одановић Петровић, а Хрватско народно казалиште Осијек игра представу "Маратонци трче почасни круг".

За суботу је предвиђено свечано затварање фестивала на којем ће бити додијељене награде и одржан концерт групе "Комбајн квартет" из Бањалуке.

Сви пратећи програми су у 18.00 часова, осим сриједе, када је у 17.00 часова, а све представе су такмичарског карактера и почињу у 20.00 часова.

Жири чине Олга Одановић Петровић, Давид Алић и Зијах Соколовић, а гледаоци ће гласањем на полеђини улазница одлучити о побједнику према оцјени публике.

Покровитељ "Златне виле" је град Приједор.