latinica  ћирилица
23/09/2024 |  20:52 ⇒ 20:54 | Аутор: sputniknews.com

Расте број погинулих и повријеђених у нападу Израела на Либан; САД шаљу додатне трупе (ВИДЕО)

Израелска војска саопштила је данас да је погодила око 800 циљева Хезболаха у јужном Либану и у долини Бека на истоку Либана. Министарство здравља Либана наводи да су у данашњим нападима на Либан погинуле 356 особе.
Ракетни напади на Либан (фото: EPA-EFE/STR) -
Ракетни напади на Либан (фото: EPA-EFE/STR)

Рањено је 1.246, укључујући жене, дјецу и медицинаре, наводи се у саопштењу.

- Међу погођеним циљевима биле су зграде у којима је Хезболах крио ракете, пројектиле, ракетне лансере, беспилотне летјелице и другу терористичку опрему - наводи се у саопштењу војске, преноси Ројтерс.

У међувремену, либанско министарство здравства издало је ново саопштење наводећи да је од почетка данашњих израелских удара погинуло 274 људи, а да их је рањено 1.024, али да се на основу бројки не може закључити колико је погинулих цивила, а колико припадника Хезболаха.

ИДФ тврди да су мете напада биле локације које користи Хезболах, укључујући стамбене објекте у којима је ова милитантна група ускладиштила оружје и другу војну опрему.

У саопштењу ИДФ се каже да је Хезболах данас из Либана испалио око 165 ракета на циљеве унутар територије Израела, као и да је већина ракета била усмјерена на подручја дубоко у сјеверном Израелу, укључујући област Хаифе.

Најмање 10 пројектила дугог домета испаљено је ка израелским насељима на Западној обали која су удаљена више од 100 километара од границе са Либаном.

САД шаљу додатне трупе на Блиски исток

САД ће послати још трупа на Блиски исток док расте насиље између Израела и Хезболаха, саопштио је секретар за штампу Пентагона генерал-мајор Пат Рајдер.

Рајдер није дао детаље о томе колико додатних снага САД шаљу или шта ће им бити задатак да ураде.

САД тренутно имају око 40.000 војника у региону.

Ново распоређивање долази након значајних удара израелских снага на циљеве Хезболаха унутар Либана у којима су убијене стотине и док се Израел спрема да спроведе даље операције, а Стејт департмент упозорава Американце да напусте Либан јер ризик од регионалног рата расте.