latinica  ћирилица
23/09/2024 |  20:38 ⇒ 22:54 | Аутор: РТРС

Дани Српске у Србији прилика да се додатно учврсте везе (ВИДЕО)

У оквиру манифестације Дани Српске у Србији која се одржава у 12 градова Србије, представници министарства за културу Републике Српске и града Требиње посјетили су Пожаревац.
Дани Српске у Србији - Фото: РТРС
Дани Српске у СрбијиФото: РТРС

Била је то прилика да се представи Српска и њени потенцијали и на овакав начин још више учврсти веза између српског народа са обје стране Дрине.

- Кроз манифестацију Дани Српске у Србији презентујемо најљепше и најуспјешније што Српска има у областима привреде, науке, културе, туризма и спорта. Тако још више оснажујемо заједништво, јачамо национални и културни идентитет нашег народа - поручила је Тања Ђаковић, помоћница микнистра за културу Српске. 

Ђаковићева је истакла да све што је стварано на простору Српске и Србије, што је један народ с двије стране ријеке Дрине стварао, све то чини наше заједничко материјално и нематеријално културно наслијеђе које потврђује оно заједништво и оно да смо један народ.

- Сарадња Српске и Србије тежи напретку и миру у региону, а циљ манифестације је веће повезивање грађана с једне и друге стране Дрине. Циљ је да приближи људе. У овом случају ови сусрети спајају припаднике истог народа који живи одвојено једни од других. То не радимо оружјем ни мијењањем граница, већ културом и привредном сарадњом  - истакао је градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

- У Граду Требињу присуство Србије је уочљиво "на сваком кораку" кроз многобројне инвестиције. Неке од њих су изградња вртића, духовног центра Мркоњићи и поплочавање старог града. Једино добром и квалитетном сарадњом и међусобним упознавањем, очувањем наше традиције, вјере и породице можемо опстати на овим просторима - рекао је замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић.

Гости из Републике Српске посјетили су и Галерију слика "Милене Павловић Барили". Градско позориште Требиње гостовало је у Пожаревцу представом "Оркестар Титаник" у режији Жељка Милошевића.