latinica  ћирилица
23/09/2024 |  19:24 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Представе "Мала Сирена", "Утопија" и "Снежана и седам патуљака" одушевиле малишане

Први дан 25. јубиларног Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут феста" у Источном Сарајеву протекао је у знаку три представе - "Мала сирена", "Утопија" и "Снежана и седам патуљака".
"Лут фест" у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
"Лут фест" у Источном СарајевуФото: СРНА

"Мала сирена" Дјечијег позоришта из Бањалуке симбол је слободног духа, борбе против наизглед непобједивог, чежње срца и душе за пустоловином, за забрањем љубављу.

Представа је у режији Бисерке Колевске, урађена према бајци Ханса Кристијана Андерсена.

Представа "Утопија" Луткарског казалишта из Мостара бави се значењем умјетности, како у животу појединца, тако и у животу једне породице, једне нације, једне цивилизације и једног свемира, и метафорички ставља у фокус распад те цивилизације и успостављање нове у којој умјетност није добродошла.

Текст и режију потписује Вања Јовановић, а играју Марта Хаубрих, Тибор Ореч, Иван Невјестић и Анела Планинић Шкутор.

Представу "Снежана и седам патуљака" Позоришта лутака "Пинокио" из Београда режирала је и адаптирала Исидора Гонцић.

Ријеч је о класичној бајци о љубави, искреном другарству и љубомори.

Главни лик је прелијепа Снежана која је још као дете изгубила мајку. Њен отац се оженио лијепом, али злом женом краљицом Грданом, која је била љубоморна на Снежану.

Зла Грдана је имала чаробно огледало које јој је сваког дана говорило да је она најлепша на свету, али једног дана није добила одговор који је очекивала. Грдана није могла да поднесе да постоји неко ко је лепши од ње, па је наредила ловцу да Снежану одведе дубоко у шуму и убије, али он то није могао да уради.

Лутајући кроз шуму Снежана проналази скровиште код нових другара, патуљака и цвећа, али њена срећа не траје дуго, јер јој је Грданина освета стално за петама. Снежану спасава њен принц и на крају добро побеђује зло.

За сутра је предвиђено одигравање представа "Зец и пас" Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, а у вечерњем термину публици у Источном Сарајеву представиће се "Театар ро гинаре" /Theater Ro GiNarae/ из Јужне Кореје представом под називом "Дрвосјеча и небеска вила" /корејска народна бајка.

Фестивал финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство Културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспороом, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске СРНА, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.