latinica  ћирилица
23/09/2024 |  18:05 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Апсурдно - Шмит може да свједочи у Стразбуру у случају "Ковачевић", а не може у Суду БиХ (ВИДЕО)

Каква је улога Кристијана Шмита у предмету "Ковачевић" пред Европским судом за људска права у Стразбуру?
Европски суд за људска права (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Европски суд за људска права (фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Како то да Шмит може да се појави као свједок пред овим судом, док пред Судом БиХ, у процесу против предсједника Српске Милорада Додика, не може?

За Српску све је јасно – ово је строго кажњива дискриминација. Политичко Сарајево, очигледно заборављајући све Шмитове одлуке у посљедње три године, сада страхује од његове пристрасности.

За предсједника Српске то је потврда да су и у Сарајеву схватили да је Кристијан Шмит лажни високи представник.

Познаје ли судска пракса границе? Не, бар би тако требало да буде. У случају Кристијана Шмита има разлике. Пред једним судом, и то Европским, може да свједочи, пред другим, Судом БиХ, се не појављује.

- Како је могло да се одбије његово појављивање у случају који је он сам креирао, наметнуо закон на који није имао право да би се тужио Милорад Додик зато што не поштује Шмита? А кад га зовнеш да посвједочи, он онда побјегне и остави мене у сарајевској чаршији - изјавио је Додик

Апсурд је да се појави пред једним судом, а пред другим да је заштићен, истиче српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Његову улогу у судском процесу пред Судом у Стразбуру не види, али пред Судом БиХ, каже Цвијановић, требало би да је кључни свједок.

- Као што је то одбрана најавила предсједника Додика, да га се тамо пита откуд вама право да радите то и то, откуд вама право да ви нешто намећете. Да ли сте ви законодавац. Или да ли сте ви препознати Уставом као неко ко има право да доноси законе па да то све одговори. Па да га се пита како сте ви дошли на ту позицију, да ли сте ви прошли ону процедуру која је прописана Дејтонским мировним споразумом, али ево тамо се очигледно позвао сам и отишао да ради неки свој посао - рекла је Цвијановић

И то је, за правну струку, један од озбиљних доказа да Шмит није оно за шта се представља у БиХ због чега је његово свједочење у процесу против предсједника Српске требало да буде кључно.

- Он је себе потпуно дезавуисао на овај начин. Он је овдје сада показао колико је та његова дискриминација простора на којем се налази, то његово схватање и понижавање људи на том простору БиХ, без обзира на нацију и вјеру, значи, а да каже Европски суд када ме зове ја ћу свједочити, али када ме зове Суд БиХ то за мене не важи. То је једна врста врло озбиљне дискриминације која би требало да буде кажњива по свим законима свијета - нагласио је адвокат предсједника Српске Горан Петронијевић.

Након најаве Шмитовог свједочења, побунили су се у Федерацији БиХ. Помињу његову пристрасност. Страхују од посљедица по БиХ. Траже да буде проглашен непожељном особом.

- Само још чекамо да у потпуности подрже ставове Републике Српске и да кажу да Шмит уствари није високи представник, односно да понове оно што јесте чињеница. Да у складу са Дејтонским мировним споразумом, да у складу с Анексом 10 Кристијан Шмит није високи представник и ту се прича завршава. Међутим, они су све до сада, када год је Шмит радио нешто против Републике Српске били највећи заговорници Кристијана Шмита - истакао је делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић

Управо на ово из Српске упозоравају откако је Шмит ушао у канцеларију ОХР-а. Правник Огњен Тадић је прије три године јасно поручио да Шмит БиХ види сљедећи начин – Српска је "мала Русија", Федерација "мала Турска", Хрвати су евроатлантски народ.

- Ја мислим да би он био најсрећнији овдје када би се усвојиле измјене Изборног закона који би Хрватима дале тај пуни капацитет о којем се стално прича, легитимног представљања. Јер он долази просто из политичке породице која само Хрвате овдје сматра некаквим реморкером евроатлантских интеграција за БиХ. Ти људи не вјерују ни Бањалуци ни Сарајеву кад су те ствари у питању - навео је правник Огњен Тадић. 

Зато је Тадићева порука, три године након ове изјаве, да Срби деценијама позивају друга два народа да се "окрену себи и поштујући Дејтон заједно граде будућност".

Поновио је народну мудрост - "ко неће брата за брата добиће туђина за господара"! Многима је то џаба говорити док мечка не заигра и пред њиховим вратима, наводи Тадић.