latinica  ћирилица
23/09/2024 |  18:04 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица у јуну добила зграду на поклон за нови вртић, али одлука још није прошла локалну скупштину (ВИДЕО)

Родитељи у Козарској Дубици још чекају на рјешење проблема смјештаја дјеце у вртић.
Вртић, Козарска Дубица - Фото: РТРС
Вртић, Козарска ДубицаФото: РТРС

Упркос великодушности Филипа Цептера, који је родном граду у јуну поклонио зграду у којој би требало да буде дјечији вртић, пројекат је и даље у застоју.

Разлог – одлука о пријему овог поклона у локалној Скупштини још није усвојена.

И док се чека на рјешење овог проблема, појавила се нова иницијатива – радије би се одрекли поклона, градили би нови вртић.

Почетком јуна, родитељи у Козарској Дубици су одахнули. Проблем недостатка мјеста за њихову дјецу у вртићима, коначно је био пред рјешењем и то захваљујући Филипу Цептеру. Општини је за ове намјене поклонио зграду, а предсједник Републике Милорад Додик обећао новац за њену адаптацију и опремање. Тако би Козарска Дубица, која је у великим финансијским проблемима, вртић добила практично – бесплатно.

- Мислим да ће нам ово свима пуно значити и да ће наши малишани напокон да имају мјесто гдје ће моћи да се друже и бораве - рекла је мајка Снежана Богнар.

У плану је била израда пројекта и брзи почетак радова, како би вртић био у функцији већ до половине наредне године. Ни након три мјесеца одлука о пријему Цептерове донације, због опструкција у локалном парламенту, није усвојена!

- Због политичке опструкције и неразумијевања наших коалиционих партнера, четири мјесеца није одржана скупштина града, није урађен ни ребаланс буџета, и још увијек није донесена одлука о прихватању ове донације - истакао је начелник општине Козарска Дубица, Раденко Рељић.

Тај коалициони партнер је НПС. Одговор на питање због чега не желе да се скупштина у Козрској Дубици одржи, од клуба одборника НПС нисмо добили, јер се предсједник овог клуба Жељко Радоњић, након што нам је обећао дати изјаву, више није јављао на телефон.

И док НПС не жели да да сагласност за прихватање Цептерове зграде за вртић на поклон, појавила се иницијатива за изградњу новог. Посланик Драган Брдар каже да локација Цептерове зграде није адекватна због близине раскрснице, канализационе мреже, комуналног предузећа.

- То је идеја мојих суграђана, да је пуно боља локација ова гдје се ми налазимо, између основне школе Вук Стефановић Караџић и помоћног стадиона ФК Борац - рекао је народни посланик у НСРС, Драган Брдар.

Ова иницијатива изненадила је руководство Козарске Дубице. Кажу да њихови политички опоненти користе њихов пројекат за изградњу вртића који су израдили они, и то прије четири године. Од њега су одустали због Цептерове донације, која би осим времена, за Козарску Дубицу која грца у дуговима, представљала и пријеко потребну вишемилионску уштеду. Нова зграда, кажу, значила би и нова задуживања. Осим тога, истичу да су сви аргументи против употребе Цептерове зграде неозбиљни, јер пројекат њене адаптације подразумијева изградњу кружног тока и стварање готово идеалних услова за боравак малишана.

- Имамо објекат који треба само преправити, дорадити, санирати, ставити га у пуну намјену, и оно што смо ми гледали, анимацију пројекта који нам је показан, значи то је нешто прелијепо, фактички би представљао капитални пројекат за наш град - рекао је Рељић.

Разочарани су и у дубичком вртићу. Кажу, очекивали су коначно рјешење проблема, јер је и ове године без мјеста у вртићу остало 80-оро дјеце.

- На конкурсу који је протекао смо имали 130 пријава, од тог смо примили 50-оро дјеце, толики је био капацитет, имамо проблем што постоје и родитељи који су аплицирали и прошле године и претпрошле - истакла је Маја Берберовић, директорка Дјечијег вртића "Пчелица Маја" у Козарској Дубици.

И грађани Козарске Дубице незадовољни су развојем ситуације. Желе да се овај проблем ријеши што прије, и зато кажу, немају ништа против да се вртић прави у Цептеровој згради.

Због политике испаштају дјеца и родитељи. Већ од половине наредне године у дубичком вртићу могло је бити довољно мјеста за сву дјецу. Настави ли се овако, питање је када ће се то десити.