latinica  ћирилица
23/09/2024 |  17:53 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Ваздушни медицински транспорт хеликоптером: Спас у правом тренутку (ФОТО)

Данас у току дана Хеликоптерски сервис Републике Српске извршио је још један хитан ваздушни медицински транспорт, превозећи пацијента иницијала Б.Б., рођеног 1963. године, из Опште болнице Требиње у Универзитетски клинички центар Републике Српске због акутног инфаркта миокарда.
Доктор Шобот дочекао пацијента - Фото: РТРС
Доктор Шобот дочекао пацијентаФото: РТРС

- Овај транспорт представља 58. ваздушни медицински транспорт реализован у текућој години - рекао је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот рекао је да је инфаркт миокарда озбиљно стање које захтијева хитну медицинску интервенцију, а сваки минут је од суштинске важности.

Клинички центар Српске (фото: РТРС)

Управо у оваквим тренутцима транспорт хеликоптером омогућава брже и сигурније пребацивање пацијената до специјализованих здравствених установа, чиме се повећавају шансе за преживљавање и опоравак, истиче Шобот.

- У овом случају, пацијент Б.Б. хитно је превезен хеликоптером како би му се обезбиједила адекватна медицинска помоћ и наставило његово даље лијечење на Клиници за кардиологију УКЦ-а Српске - навео је Шобот.

Доктор Шобот дочекао пацијента (фото: РТРС)

Навео је да ваздушни медицински транспорт игра кључну улогу у очувању живота и здравља пацијената у ургентним ситуацијама.

Осим брзине, овај облик транспорта омогућава приступ стручњацима и ресурсима који можда нису доступни у локалним болницама.

- Такође, доприноси бољој повезаности између здравствених установа, што је од виталног значаја за ефикасно управљање хитним случајевима - изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић истиче да Хеликоптерски сервис Републике Српске наставља да буде стуб подршке у хитним медицинским ситуацијама.

- Транспорт пацијента Б.Б. из Требиње у УКЦ још је један пример преданости и професионализма овог сервиса. Сваки успешан транспорт доноси наду и прилику за опоравак, а тимови који стоје иза овог сервиса заслужују све похвале за свој рад и посвећеност - навео је Кустурић.