latinica  ћирилица
23/09/2024 |  15:05 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Ниче дрински насип у Семберији - Влада Српске обезбиједила 2,4 милиона КМ

Радови на изградњи прве дионице дринског насипа у Семберији увелико су одмакли од ушћа ријеке Јање у Дрину до уставе у Јањи у дужини од 2.816 метара, као најкритичнијем дијелу за одбрану Семберије од поплава ријеке Дрине, саопштено је из Вода Српске.
Насип на Дрини - Фото: РТРС
Насип на ДриниФото: РТРС

- Дрински насип у Семберији је један од приоритета Владе Републике Српске која је обезбиједила око 2,4 милиона КМ за изградњу прве дионице насипа - наводи се у саопштењу.

На овој дионици подиже се класични земљани насип у дужини око 2.400 метара, а већ су завршени радови на изградњи високог парапетног зида у дужини око 400 метара као саставног дијела ове дионице дринског насипа.

Извођач радова на овом пројекту, конзорцијум "Бијељина пут" – "Приједор путеви" реализује радове према планираној динамици, машине и људство свакодневно су на терену.

По завршетку радова ширина круне земљаног дијела насипа биће шест метара. Такав насип, уз армирани парапетни зид, заштитиће овај дио Семберије од високих водостаја.

Из Вода Српске наводе да ће Влада Републике Српске наставити финансирање даље изградње дринског насипа, како би Семберија у потпуности била заштићена од поплава ријеке Дрине.