latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:57 ⇒ 15:05 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Само још фали да Сарајево каже да не признаје Шмита за високог представника (ВИДЕО)

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да у Сарајеву сада, када би Кристијан Шмит требало да свједочи пред Европским судом за људска права у Стразбуру у предмету "Ковачевић", понављају ставове Републике Српске да Шмит није врховни тумач Дејтонског споразума и признају да он није високи представник.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да се сада чека да у потпуности прихвате чињенице и заједно са Српском поруче да Шмит није високи представник.

- Однос Сарајева према Кристијану Шмиту иде од љубави до мржње, па смо могли прво да чујемо, без обзира шта они мислили о његовим ставовима, да њихов однос мора да буде "вежи коња гдје ти ага каже". То говори о менталитету. Сада чујемо посљедње изјаве да траже да Шмит буде проглашен за personu non grata. Само још чекамо да у потпуности подрже ставове Републике Српске и кажу да није високи представник, односно понове чињеницу да, у складу са Дејтонским споразумом, Анексом 10, он није високи представник - рекао је Ковачевић.

Он је додао да су у Сарајеву увијек када је Шмит радио против Републике Српске били његови највећи његови заговорници и зато су, каже, изашли с тезом "вежи коња гдје ти ага каже".

- Они су вјероватно навикли на такав однос према страним моћницима, ми Срби нисмо. Ми Срби никада нисмо љубили ланце, ми смо се увијек борили и борићемо се за слободу нашег народа, јер нашем народу, на нашој земљи, слобода припада - поручио је Ковачевић.