latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:51 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Шеранић у М. Град: Набавком мини-буса за 11 хемодијализних пацијента пут до Бањалуке лакши (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Мркоњић Граду након састанка са начелником општине Драганом Вођевићем да ће набавком новог мини-буса за 11 хемодијализних пацијента њихов пут до Бањалуке бити не само комфорнији, већ, прије свега, и безбједнији.
Шеранић у Мркоњић Граду - Фото: РТРС
Шеранић у Мркоњић ГрадуФото: РТРС

- Захвалност, прије свега, Удружењу хемодијализираних и трансплатираних пацијената Републике Српске и њиховом предсједнику који увијек прихвата све оне инцијативе које долазе од пацијената из разних дијелова Републике Српске и онда гледамо како да то заједно реализујемо - рекао је Шеранић.

Министар здравља је навео да су, уз подршку предузећа "Хидроелектране на Врбасу", Центар за социјални рад и Дом здравља "Др Јован Рашковић" преко јавних набавки обезбиједили куповину мини-буса.

Он је навео да ће поједини модели здравствене заштите бити први пут реализовани управо у овој општини, јер постоје ресурси неопходни за тако нешто.

Министар Шеранић је истакао да ће Мркоњић Град бити прва општина у којој ће се развијати модел Дома за здравствену његу, који је још није развијен у Републици Српској, а један од разлога за то је и то што начелник општине има потпуно разумијевање за реализацију једног таквог пројекта.

Он је додао да се ради и на формирању центра за физикалну медицину, те да се раде правне процедуре да би се та врста установе овдје основала.

Начелник општине Драган Вођевић нагласио је да је ово један изузетно значајан пројекат за пацијенте који су и најосјетљивија категорија када је ријеч о задравственим тегобама.

- Знамо сви шта значи живјети са хемодијализом, ми смо разумјели њихове потребе и сви заједно смо се ангажовали да обезбиједимо средства за куповину мини-буса. На овоме нећемо стати и у наредном периоду мислим да слиједе бољи дани у здравству - поручио је Вођевић.

Он је рекао да је вриједност мини-буса око 130.000 КМ, а набављен је уз помоћ "Хидроелектрана на Врбасу", Министарства здравља и Владе Републике Српске.

Директор Дома здравља Дејан Гавриловић изјавио је да ова установа континуирано ради на побољшању и проширењу здравствене заштите на подручју ове општине.

Он је захвалио министру Шеранићу за посјету и подршцу коју имају од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Пацијент Драгомир Бајић наглашава да ће нови мини-бус много значити њему и осталим хемодијализним пацијентима јер су до сада путовали у мини-бусу који није задовољавао потребе пацијената.

Он је додао да је тренутно на листи за трансплатацију бубрега, те да га не напушта оптимизам.