latinica  ћирилица
23/09/2024 |  14:18 ⇒ 14:18 | Аутор: Агенције

Расте водостај Дунава у Србији

Због раста водостаја редовна одбрана од поплава проглашена је у петак на потезу од уласка у Србију, а у овом тренутку су мјере одбране од поплава спроводе у још неколико општина и градова.
Дунав (фото: TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIĆ/bs) -
Дунав (фото: TANJUG/ ALEKSANDRA ORLIĆ/bs)

Најугроженија су викенд насеља код Бездана и Апатина, а за поплавни талас се спрема и Нови Сад. Очекује да ће Дунав достићи границу ванредне одбране од поплава у сриједу.

Прошле недјеље су руководиоци Вода Војводине одржали састанак са предсједницима општина уз ток Дунава, накојем је разговарано о мјерама које могу да предузму и шта би требало да ураде како би превенирали већу штету.

Према тренутној прогнози РХМЗ, очекује се да врх поплавног таласа у Бездану буде у сриједу, висине од чак 664 центиметара.

Хидролог Дејан Владиковић рекао је за раније да очекује да поред Бездана, у сриједу, врх таласа буде и код Новог Сада, а код Земуна, Београда и Панчева се он очекује у суботу 28. септембра.

Навео је да ће талас трајати нешто дуже, како због саме природе таласа, тако и због топљења снијега на Алпима.

– Нећемо имати стреловит пад након врха таласа, него ће то потрајати наредних седам до десет дана. Неће прћи границу ванредне одбране од поплава, што је позитивно и што је одлична околност – истакао је Владиковић.

Навео је да постоје критична мјеста у потенцијално угроженом подручју, али да надлежни предузимају мјере за спречавање већих посљедица.

Владиковић је истакао и да, због рада хидроелектране на Ђердапу и испуштања воде, водостај низводно од Сланкамена неће достићи ни границу редовне одбране од поплава.

Викендице у викенд насељу Барачка код Бездана потпуно су под водом, јављају са терена. Због тога су власници почели да исељавају своје ствари, а од јутрос је водостај Дунава на мјерној станици Бездан био 646 центиметара.