latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:40 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Занатско-предузетничка комора инсистирана хитној измјени Закона о порезу на доходак

Занатско-предузетничка комора Републике Српске инсистира на хитној измјени Закона о порезу на доходак како би се удвостручио праг који дефинише малог предузетника. Бољу позицију самосталног предузетника требало би да дефинише и нацрт закона о самосталним предузетницима, чији приједлог је упућен у Народну скупштину Републике Српске, те се очекује његово усвајање.
Владимир Благојевић - Фото: РТРС
Владимир БлагојевићФото: РТРС

Директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић сматра да је потребно, што прије, измијенити Закон о порезу на доходак како би се удвостручио праг који дефинише малог предузетника. Неопходно је, каже Благојевић, садашњи праг од 50.000 повећати на 100.000 КМ, чиме би се подстакао раст броја предузетника и спријечило гашење постојећих, као и ширење сиве економије.

- Сви смо свјесни да је тај износ давно превазиђен. Очекујем да имамо разумијевања од надлежних, јер уколико не подигнемо овај праг, сигурно је да ће се то одразити и на повећање цијена производа и услуга. Због свега тога очекујемо хитну реакцију надлежних - навео је Благојевић за Радио Републике Српске.

Занатлије у сивој зони горући су проблем и "рак-рана" малих предузетника у Републици Српској који су због нелојалне конкуренције суочени са отежаним условима рада који спречавају њихов бржи раст и развој. Овај проблем је активан у свим браншама, навео је Благојевић.

- Много је примјера да козметички салон запосли радника и обучи га, након чега тај исти радник даје отказ, повуче контакте клијената и услуге потом обавља у свом стану, подруму куће, нерегистрован. На овај начин избјегавају обавезе и крше закон, што је неприхватљиво. Потребно их је пријавити инспекцији, како бисмо сузбили рад на црно - рекао је Благојевић.

Министарство привреде и предузетништва припремило је и нацрт закона о самосталним предузетницима. Овај документ требало би да дефинише бољу позицију самосталног предузетника, навео је Благојевић и додао да је приједлог упућен у Народну скупштину Српске, а његово усвајање очекују на првој редовној сједници.