latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:26 | Аутор: Агенције

Чеферин "угасио" наде Балкана

Предсједник УЕФА Александер Чеферин сматра да је Њемачка поставила високе критеријуме организације Европског првенства, које ће тешко бити надмашити.
Александар Чеферин (фото:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Александар Чеферин (фото:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr)

Он је био скептичан у вези са заједничком кандидатуром балканских земаља.

Председник Европске фудбалске федерације гостовао је на Викенд Медиа фестивалу у Ровињу, на окупљању водећих регионалних стручњака из свијета медија, комуникације и бизниса.

Чеферин је, између осталог, представио нове модалитете Лиге шампиона, односно објаснио због чега је УЕФА објавила спот у којем шеф Европске фудбалске федерације са Златаном Ибрахимовићем гледаоцима објашњава нови формат тог такмишчења.

Словенац је рекао да је УЕФА, као помало бирократска организација, хтјела да направи мало другачију, дијелом и саркастичну промоцију, којом су намјеравали да се нашале и на свој рачун.

Чеферин је говорио и о својој каријери, о томе како је он, као правник из Словеније, успио да се попне на сам кров једне од најутицајнијих спортских федерација свијета.

Након успјешних наступа хрватске репрезентације на неколико великих турнира у посљедње вријеме, Чеферина је један од учесника  панела питао шта мисли о идеји да се Хрватска такмичи за право домаћинства.

На то је шеф УЕФА само кратко одговорио: "Инфраструктура вам је катастрофа".

Чеферин је додао и да је УЕФА "прогледала кроз прсте Динаму у Лиги шампиона", мислећи притом на лоше стање у којем се налази стадион у Максимиру.

Дојче веле је питао Чеферина шта мисли о идеји да неколико земаља у региону удружи снаге и заједно се такмиче за организацију Европског првенства.

Осим добре инфраструктуре, десетак модерних и функционалних стадиона, саобраћајне повезаности, хотелских капацитета, потребна су и знатна финансијска средства за "затварање" организационог пакета једног таквог догађаја – а то ниједна земља у региону у овом тренутку није у стању сама да направи.

- Мислим да је за сада тешко то коментарисати, јер је инфраструктура далеко од добре. Као предсједник УЕФА не могу никога формално да подржим. У принципу је више кандидата, па се о томе гласа - одговорио је Чеферин.

Њемачка је можда на дужи рок посљедња земља домаћин која је сама угостила најбоље екипе Европе.

Наиме, идући ЕУРО 2028 заједнички организирају Енглеска, Сјеверна Ирска, Шкотска, Велс и Република Ирска.

ЕУРО 2032 би требало да угосте Италија и Турска.

- Могу рећи да је Њемачка, заједно са нама, фантастично организовала ЕУРО 2024. То је сигурно био најбољи ЕУРО до сада, и то је тежак изазов Уједињеном Краљевству, које ће организовати сљедеће Европско првенство - рекао је Чеферин.