latinica  ћирилица
23/09/2024 |  11:27 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Кошарац: У институције БиХ дубоко инкорпиране одређене радикалне структуре из ФБиХ

Представници Републике Српске деценијама упозоравају да су у институције БиХ дубоко инкорпориране одређене радикалне структуре из ФБиХ, које никада нису одустале од својих ратних циљева и визије унитарне муслиманске државе, изјавио је за замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик најбољи чувар и стуб одбране Српске и интереса српског народа у БиХ и његова политика не одустаје од дејтонског концепта БиХ, заговарајући договор два ентитета и три конститутивна народа, те промовишући политику мира и стабилности.

- Када год је желио да направи искорак на бази унутрашњег договора, услиједиле су сасвим другачије реакције из ФБиХ, засноване на додатној радикализацији прилика, унитаризму и тежњи за централизацијом институција БиХ, што је апсолутно неприхватљиво за Српску - рекао је Кошарац.

Он је указао да радикалне структуре, које станују у институцијама БиХ, у протеклом периоду су по ћошковима разних западних амбасада и међународних институција са сједиштем у Сарајеву таргетовале предсједника Додика као кључног кривца за неостваривање властитих политичких снова о унитарној муслиманској БиХ.

- Они су са својим међународним менторима креирали политике напада на Додика и Српску. Нису презали да јавном линчу изложе Додика и чланове његове породице. Константно у јавности износе лажне оптужбе, инсинуације и пријетње, не либећи се чак ни да отворено покажу мржњу. Покренули су политички монтиран процес против Додика пред Судом БиХ и врше политичку репресију, како би га уклонили са политичке сцене. Свјесни њихових прљавих и нечасних намјера, оправдано питамо да ли је уопште безбједно да предсједник Додик долази у Сарајево - истакао је Кошарац.

Наравно, додао је он, из Сарајева ће многи негодовати, али Сарајево увијек треба читати између редова, јер није све онако како изгледа.

- Свједоци смо да су одређени политички фактори унутарног карактера често злоупотребљавали ОБА БиХ, која је чак имала карактер страначке агенције. Не би било изненађујуће да управо у ОБА и даље постоје структуре паралелног безбједносно-обавјештајног система под контролом радикалних бошњачких кругова и ратног кадра - рекао је Кошарац.

Она је навео да су стога оправдане тежње и иницијативе које иду за тим да је неопходан повратак на изворне дејтонске надлежности, односно да Српска формира своју обавјештајну агенцију.

- МУП Српске је јак, организован, стабилан и способан да заштити предсједника Додика и предузме све неопходне мјере које гарантују његову безбједност - закључио је Кошарац.