latinica  ћирилица
23/09/2024 |  11:10 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама стратешки пројекат за Бањалуку и Српску (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић посјетила је Бањско-рекреативном центру у бањалучком насељу Српске Топлице, који ускоро треба да буде отворен за рехабилитацију.
Цвијановић посјетила Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама - Фото: РТРС
Цвијановић посјетила Бањско-рекреативни центар у Српским ТоплицамаФото: РТРС

Цвијановићева је обишла Центар заједно са директором Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" Гораном Талићем и делегатом у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а Сњежаном Новаковић Бурсаћ.

Цвијановићева је рекла да овај центар представља стратешки пројекат за Републику Српску и град који би требало да буде примјер осталим бањама како да буду уређене да би привукле заинтересоване за рекреацију и рехабилитацију.

- Када кренемо у обиласке тешко је наћи један овакав објекат. Желим да у Републици Српској препознамо да је бањски туризам нешто што може бити од економске користи локалним заједницама и Српској. Ово ће бити добар примјер да требамо улазити у велике пројекте да бисмо остваривали велике циљеве - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да се комплекс уклапа у цјелокупан амбијент и да ће нудити услуге терапија, третмана и слично.

- Поносна сам на ово што је направљено и на Републику Српску која је у стању да реализује овакве пројекте, на људе који то иницирају и институције Српске које препознају шансу и заједно са другима то остварују. Чула сам да постоји и друга фаза и да бисмо требали имати додатне капацитете - рекла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Директор Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" рекао је да ће Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама, након што буде завршена започета процедура опремања медицинском опремом и намјештајем, бити на располагању корисницима, наводећи да су завршени грађевински радови и да је добијена употребна дозвола.

- Без сарадње републичких институција и наше установе овакав пројекат не би било могуће завршити. Вриједност објекта је око 32 милиона КМ без ПДВ-а, а Влада Републике Српске дала је 15 милиона КМ - рекао је Талић.

Бањско-рекреативни центар у Српским Топлицама пружаће здравствене услуге из области физикалне медицине и рехабилитације, уз значајан терапијски и бањски дио, односно кориштење природне термоминералне воде за комбинацију терапијског садржаја са сегментом рекреације и бриге о здрављу, навели су из Института.

Јавна здравствена установа Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" започео је 2019. године активности на реализацији пројекта "Бањско-рекреативни центар Српске Топлице" у жељи да за своје кориснике подигне квалитет услуге, те да један од најпрепознатљивијих амбијената поново активира и врати на употребу грађанима Бањалуке и Републике Српске, гостима и туристима.

Бруто грађевинска површина, према подацима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, је око 7.350 метара квадратних распоређених у четири етаже.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Објекат је изграђен уз поштовање свих савремених стандарда енергетске ефикасности. За загријавање и хлађење ће се у потпуности користити термоминерална вода уз употребу топлотних пумпи.

Из Института истичу да ова посјета потврђује посвећеност институција Републике Српске унапређењу здравствене заштите и јачању капацитета референтних здравствених установа у складу са потребама грађана, те стављања у функцију природних ресурса у сврху развоја здравствених и туристичких садржаја.