latinica  ћирилица
23/09/2024 |  10:02 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Радановић: Православно гробље годинама на мети вандала, починиоци никад нису идентификовани

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је православно гробље на Пламеницама код Кључа сваке године на мети вандала, а да извршиоци никада нису идентификовани.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- Тужилаштво Унско-санског кантона ни раније никада није реаговало на кривичне пријаве које смо подносили. Од пријава за кривична дјела која су извршена 1995. године над српским народом, па до рушење гробаља и свакодневно узнемиравање Срба на подручју Кључа, Санског Моста и свих српских села - рекао је Радановић.

Он је навео да су припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ 1995. године уништили српско село Пламенице, те срушили православно гробље на коме ни остао читав ниједан споменик.

Радановић је рекао да су Срби обновили гробље, које је готово сваке године на мети вандала.

- Ниједна година није протекла да није рушено гробље, да ли један или 15 споменика. Тамо Срби више не праве споменике усправно, већ их положене на земљу како не би били рушени - рекао је Радановић.

Он је указао да извршилац кривичних дјела никад није пронађен и све је увијек завршено на Н.Н. лицима.

- Никада немамо информације о томе да ли је Полицијска управа Кључ идентификовала нападача, да ли је тужилаштво покренуло истрагу, да ли је кривично дијело дошло до суда и да ли је потврђена било каква оптужница против било кога ко то ради - рекао је Радановић.

Он је напоменуо да је на подручју Пламеница 1991. године живјело 203 Срба, а данас нема ниједног.

- Изузетно је јака вјерска и етничка мржња Муслимана према Србима у Кључу - навео је Радановић.

Вандали су јуче оскрнавили православно гробље на Пламеницама код Кључа.

Парох кључки Немања Росић рекао је да су вандали у протекле двије године четири пута скрнавили православно гробље на Пламеницама које су вјерници 2021. године раскрчили, подигли споменике и оградили.