latinica  ћирилица
23/09/2024 |  09:48 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Ђокић: За Српску важно учешће на форуму "Руска енергетска седмица" (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који ће ове седмице учествовати на традиционалном форуму "Руска енергетска седмица", истакао је да је врло значајно да се Српска поново појављује на овом скупу на којем се разматрају сва важна енергетска питања у свијету.
Петар Ђокић - Фото: Уступљена фотографија
Петар ЂокићФото: Уступљена фотографија

Ђокић је истакао да се овај форум може мјерити са највећим европским енергетским скуповима.

- Разматрају се сва важна енергетска питања у свијету, говори се о новим технологијама, новим изазовима, о потреби прилагођавања свијета за тај нови искорак, а то је кретање ка обновљивој енергији, ка расту у области зелене енергије - рекао је Ђокић новинарима.

Он је појаснио да се настоји глобално утицати на негативне климатске промјене кроз развој енергетског сектора, што значи све више окретање обновљивим изворима енергије, уз истовремено регулисање свих негативних утицаја по климу.

- Очито је да се дешавају бурне климатске промјене сваке године на које се организовано мора дјеловати - рекао је Ђокић.

Он је навео да Русија као свјетска супер сила овим скупом даје доприност општем расту на планетарном нивоу свега онога што је позитивно и што у сектору енергетике може бити ново достигнуће у наредним деценијама.

Ђокић је указао да му је драго што ту нема никаквог призвука политике, нити жеље за доминацијом било кога, него се води дискусија о томе како свијет чинити бољим мјестом, како унапређивати енергетски живот и активности на начин да сваки народ и земља дају свој допринос и да у то буду укључени као партнери.

Министар енергетике и рударства Републике Српске учествоваће на форуму у четвртак, 26. септембра, што ће бити његово пето учешће на "Руској енергетској седмици".